Početna - IZDVOJENO - Rijeka u drugom krugu izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020.
rijeka

Rijeka u drugom krugu izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Rijeka je, uz Pulu, Osijek i Dubrovnik ušla u drugi krug izbora za Europsku prijestolnicu kulture 2020. Gradovi kandidati predstavljali su se od 27. do 29. svibnja, a o prolasku u drugi krug odlučivalo je Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. g.

Nakon što je u srijedu, u sklopu procedure odabira grada koji će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, predstavljena riječka kandidatura za tu titulu, u petak poslijepodne proglašeni su rezultati ulaska u drugi krug. Rijeka je ušla u drugi krug zajedno s Pulom, Osijekom i Dubrovnikom.
Riječka ekipa iskoristila je svojih pola sata kojih je imala na raspolaganju kako bi Povjerenstvu kojeg je činilo 12 nezavisnih stručnjaka: Sylvia Amann, Cristina Farinha i Agnieszka Wlazel, koje predstavljaju Europski parlament, Steve Green, Jordi Pardo i Suzana Žilič Fišer, ispred Europske komisije, Ulrich Fuchs, Aiva Rozenberga i Pauli Sivonen, predstavnici Europskog vijeća, Anton Rombouts, koji zastupa Odbor regija, te Ivani Katurić i Maroju Mrduljašu, ispred Ministarstva kulture Republike Hrvatske predstavila viziju grada kakvu želi ostvariti kao kandidat za Europsku prijestolnicu kulture.

Odluku je u petak poslijepodne, objavio predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske europske prijestolnice kulture, a gradovi koji su izabrani za drugi krug trebat će dopuniti i završiti svoje kandidature, u skladu s naputcima Povjerenstva, koje će potom posjetiti gradove koji su izabrani u drugi krug. Povjerenstvo će se ponovno sastati početkom 2016. godine, kako bi razmotrilo dopunjene prijave i donijelo odluku o tome, koji će hrvatski grad biti europska prijestolnica kulture 2020. godine.
Na temelju njihove preporuke Hrvatska imenuje jedan grad nositeljem naslova Europska prijestolnice kulture za 2020. godinu.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...