Početna - IZDVOJENO - Rijeka u hrvatskom vrhu po broju transplantacija
Knjiga Transplantacija

Rijeka u hrvatskom vrhu po broju transplantacija

Povodom 45. godišnjice prve transplantacije bubrega u Hrvatskoj na Sveučilišnom kampusu u Rijeci održan je 12. simpozij “Transplantacija u Hrvatskoj: Sadašnje stanje i pogled u budućnost” koji je okupio najeminentnije hrvatske znanstvenike i stručnjake transplantacijske medicine.

Uzvanike su pozdravili akademik Daniel Rukavina, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.

„Ponosni smo da je Rijeka u samom vrhu po broju učinjenih transplantacija u Republici Hrvatskoj, kao i da su upravo iz Rijeke krenula i neka od velikih postignuća hrvatske medicine. Obrazovni i istraživački rad riječkih stručnjaka iz polja medicine konstantno doprinosi napretku zdravstava i podiže ljestvicu medicinskih dostignuća prilikom obavljanja i najkompliciranijih zahvata. Svaka nova informacija je korisna, a u medicini nekome može i spasiti život“, rekao je zamjenik gradonačelnika Filipović, te dodao da je Hrvatska danas vodeća zemlja u svijetu u transplantaciji i darivanju bubrega.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Đulija Malatestinić istaknula je kako od prve transplantacije 1971. godine počinje intenzivni razvoj transplantacijskog programa u Hrvatskoj, pa godišnje ukupno obavi više od 200 transplantacija bubrega, od čega oko jedna petina u KBC-u Rijeka. „Danas je KBC Rijeka, Referentni centar za transplantaciju bubrega Ministarstva  zdravlja, ustanova s najrazvijenijim donatorskim programom“, rekla je pročelnica Malatestinić.

U prvom dijelu skupa predstavljena je knjiga “Transplantacija u Rijeci: Povijesni osvrt i sadašnje stanje” u izdanju Zavoda HAZU-a u Rijeci. O knjizi su govorili recenzenti, akademici Dragan Dekaris i Vlatko Silobrčić te prof. dr. sc. Petar Kes, a potom i urednici, akademik Daniel Rukavina i prof. dr. sc. Sanjin Rački.

U drugom dijelu skupa pod nazivom “Transplantacija  u Hrvatskoj – Sadašnje stanje i pogled u budućnost” govorili su najeminentniji hrvatski znanstvenici i stručnjaci koji se bave problematikom transplantacije organa i tkiva: prof. dr. sc Sanjin Rački (Transplantacija bubrega), prof. dr. sc. Željko Župan (Donorski program), akademik Davor Miličić (Transplantacija srca), prim. dr. sc. Branislav Kocman (Transplantacija jetara), prof. dr. sc. Boris Labar (Transplantacija koštane srži) i prof. dr. sc. Iva Dekaris (Transplantacija rožnice).

Skup su organizirali Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske (podružnica Rijeka), Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Klinički bolnički centar Rijeka i Hrvatski liječnički zbor (podružnica Rijeka).

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...