Početna - IZDVOJENO - Ruski bogataš želi kupiti otok na Jadranu. Hoće li uspjeti?
pusti otok hrvatska
web

Ruski bogataš želi kupiti otok na Jadranu. Hoće li uspjeti?

Opatijska agencija Smart-invest Immobilien objavila je oglas s naslovom “Za poznatog kupca tražimo otok na Sjevernom Jadranu”, a njezin vlasnik, Milan Mandić, za Novi list je otkrio o čemu se radi.

Mandić je odmah odagnao dileme o porijeklu bogatog investitora i rekao da se radi o ruskom državljaninu. Njegovi zahtjevi, ističe, i nisu pretjerani.

“Ovaj naš kupac traži otok površine od 50.000 do 400.000 četvornih metara. Zbog privatnosti traži nenaseljeni otok”, pojašnjava Mandić.

Zakonske i administrativne prepreke

Ipak, kupnja otoka u Hrvatskoj, sve je samo ne jednostavna za potencijalne investitore. “Između kupca i prodavatelja nalazi se sva sila zakonskih i administrativnih prepreka. problemi s investicijskom klimom ovdje dobivaju svoje potpuno značenje”, naglašava Mandić.

Kao najveću zapreku, Mandić ističe onu zakonsku. “Rus zapravo ne može kupiti neki hrvatski otok. Prvo, ruski kupac mora otvoriti firmu u Hrvatskoj”, kaže i dodaje kako nisu svi ipak spremni prolaziti kroz takvu proceduru. Za sve krivi destimulativne zakone i nada se kako će se i oni uskoro mijenjati.

Paradoks

“Paradoksalno je da zazivamo investicije, a istovremeno bogatim Rusima zakonima, čak i vizama, kompliciramo poslovanje u Hrvatskoj”, ističe Mandić.

Investicija od nekoliko milijuna eura u hrvatski otok, znači da na njemu netko tko daje toliki novac vjerojatno želi i nešto izgraditi. mandić tvrdi kako ruski državljanin u pitanju, nema velike prohtjeve niti po tom pitanju.

Za sreću je potrebno malo

“Ovakvim kupcima manja kuća za boravak je sasvim dosta, oni nemaju namjeru graditi ni vile, a ni apartmane”, kaže Mandić. Dodaje kako bogati Rusi ne dolaze u Hrvatsku s koferima punim novca, kojima bi kupovali sve što vide, a nije im cilj niti pranje novca.

“Nema govora o tome da netko ovako može oprati novac. Stvar je vrlo jasna, tko ima novac, zbog čega ne bi kupovao, pa eto i otok”, rekao je na kraju Mandić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...