Početna - GASTRO KUTAK - Kako se jede avokado?
avokado
foto:pexels

Kako se jede avokado?

Avokado  je mala bomba zdravlja, pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pri lošem zadahu, zdravlju i njezi kože.  Osim što je zdravo, ovo voće je izrazito ukusno ako je pripremljeno pravilno. Da biste uživali, potrebno je znati kada je avokado zreo, kako ga pravilno pohraniti u hladnjaku, kako ga rezati i jesti.

Pohrana avokada

Pohranite avokado na sobnoj temperaturi, imajući na umu da mu je ponekad potrebno 4 do 5 dana da sazre. Kako biste ubrzali proces dozrijevanja, stavite avokado u papirnatu vrećicu zajedno s jabukom ili bananom. Kada je vanjska koža crna ili tamno ljubičasta, te popušta na lagani pritisak, avokado je spreman za jelo ili hladnjak.

Ako je vaš avokado zreo i nenarezan, ali ga još ne namjeravate koristiti, pohranite ga u hladnjaku na 2 do 3 dana.

Prije rezanja avokado operite kako nečistoće i bakterije ne bi prešle s kore na pulpu.

Pohrana narezanog nezrelog avokada

Ako ste prerezali svoj avokado na pola i uočili da je nezreo, pospite otvoreni dio avokada limunovim sokom ili sokom limete. Dvije polovice ponovno spojite te ih pohranite u hladnjak. Periodično provjeravajte je li avokado omekšao i postao spreman za jelo.

Pohrana narezanog zrelog avokada

Pospite narezani ili pasirani avokado limunovim ili limetinim sokom te položite u spremnik s poklopcem. Voće tako može biti pohranjeno 1 dan.

Recepti s avokadom

Svi navedeni recepti su veganski!

1. Guacamole

Sastojci:

 • 1 avokado,
 • 1 luk,
 • 1 rajčica,
 • 1 kriška limuna,
 • Sol, papar, začini po želji.

Narežite luk i rajčicu na kockice. Procijenite je li avokado zreo (ako je bit će crne ili tamno ljubičaste boje, mekši na dodir, te će peteljka s vrha voćke na lagani pokret biti otkinuta s ploda). Narežite avokado.

½ avokada pasirajte vilicom, dodajte rajčicu, luk i iscijedite limunov sok. Začinite po želji i pomiješajte. U smjesu dodajte drugu polovicu avokada i pasirajte vilicom. Sve pomiješajte i uživajte u svom guacamoleu uz tortille ili čips!

Pohrana guacamolea

Zbog oksidacije guacamole brzo može promijeniti boju. Zbog toga ga je dobro prije pohrane u hladnjak pošpricati limunovim sokom, a potom poklopiti.

Ako gornji sloj umaka postane smeđi tijekom pohrane u hladnjaku, gornji sloj odstranite i uživajte u ostatku!

2. Kremasti čokoladni mousse

Sastojci:

 • 1 avokado,
 • 1 zrela banana,
 • ½ šalice kakao praha,
 • ½ šalice kokosovog šećera,
 • ¼ šalice bademovog mlijeka ili vode,
 • Orašasti plodovi po želji, komadići čokolade za kuhanje, grožđice i sl.

U blender ili bilo koji drugi procesor hrane stavite sve sastojke (osim oraha). Procesuirajte dok smjesa ne postane glatka. Probajte smjesu te po želji dodatno zasladite ili dodajte tekućine. Smjesu izlijte u zdjelice te po želji ukrasite orasima, grožđicama ili čokoladom. Dobar tek!

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...