Početna - IZDVOJENO - Sezona grijanja
foto: termag.hr

Sezona grijanja

Vrlo brzo će zima pokucati na vrata. Počela je sezona grijanja. Iako ste do sada već trebali imati osmišljen sustav pomoću kojega ćete se grijati, nije na odmet saznati nešto novo o grijanju kao jednoj zasebnoj cjelini.
Ovaj članak namijenjen je svima vama koji ste trenutno u fazi kupnje stana, gradnje kuće, otvaranju tvrtke ili se jednostavno nalazite u situaciji “ove godine ću ostati pri ovom sustavu grijanja, no od sljedeće moram učiniti nešto drugo, naći novi način na koji ću se grijati”. Sada je vrijeme da saznate nešto novo kako biste tijekom hladne zime smislili plan koji ćete sprovesti u djelo tijekom sljedećeg ljeta, te sljedeću zimu dočekali spremni s novom peći na drva, klimom, podnim grijanjem, klasičnim radijatorima ili pak solarnim panelima.

Sustavi grijanja, naime, neizostavni su dio instalacija u kućanstvima. Koji ćete sustav grijanja odabrati ovisi isključivo o vašim željama, ali i budžetu koji ste spremni izdvojiti za određeni sustav. Jedna od najbitnijih stavki, a koja će vam donijeti veliku uštedu troškova za grijanje, jest toplinska izolacija objekta. To se posebice odnosi na obiteljske kuće bez fasade te one koje su izgrađene bez toplinske izolacije. Isto tako, ne zaboravite da je iznimno bitno prije svakog početka grijanja napraviti potreban servis, a sve kako ne bi došlo do nepotrebnih komplikacija tijekom sezone grijanja. To se odnosi na servisiranje klima uređaja, čišćenje dimnjaka, ozračivanje sustava centralnog grijanja itd.

Kako bismo vam što temeljitije predočili pojedine sustave grijanja, razgovarali smo sa stručnjacima u tom području koji su nam pojasnili kako i na koji način treba postupiti prilikom uvođenja bilo kojeg sustava grijanja.

Grijanje na drva i biomasu

Biomasa je obnovljivi izvor energije, a za primjenu u sustavima grijanja obiteljskih kuća, stambenih i poslovnih zgrada u pravilu se koristi ogrjevno drvo ili razni proizvodi koji se dobivaju obradom drveta, drvnih ostataka i otpadaka. I danas se najveći broj kućanstava grije na drva koja su ujedno i najjeftinija. No, sve je više potrošača koji postaju ekološki osvješteniji stoga će i pri odabiru sustava grijanja obratiti pozornost na energetsku učinkovitost onoga sustava kojeg odaberu. Iz tog razloga sve su popularnije peći na pelete.

Kruta goriva

foto: termag.hr

Što je pelet?

Odgovor na ovo pitanje dao nam je g. Antonio Sušanj iz tvrtke Pul d.o.o. iz Kastva,  koja se bavi distribucijom peći na pelet. Pelet je obnovljivi izvor energije koji je CO2 neutralan i ne uništava okoliš. U peletu je puno manji postotak vlage u odnosu na drva stoga se puno manje energije “baca van” nego što je to slučaj kod grijanja na drva. Ukoliko krenemo u usporedbu peći na pelet i peći na drva možemo reći sljedeće: i jedna i druga peć nude jednak ugođaj koji nam daje vatra koja pucketa; peć na pelet je automatizirana i nudi određenu vrstu komocije i komfora te prilikom korištenja takve peći nismo dužni stalno donositi drva iz drvarnice. Naime, peć na pelet automatizirana je, što znači da je možemo programirati i odrediti kada će se peć sama upaliti. Takav komfor nam peć na drva ne nudi. Osim toga, uz peć na pelet ne moramo nužno imati drvarnicu u koju trebamo pohraniti drva koja bi nam bila dostatna za cijelu sezonu grijanja. Isto tako, ukoliko se grijemo na drva, moramo obratiti pozornosti i na činjenicu koju vrlo često zanemarimo, a to je visina kata na kojemu živimo. Drugim riječima, ukoliko živite u prizemlju, donositi drva u stan neće predstavljati problem, no ukoliko se vaš stan nalazi na petom ili šestom katu, a objek nema lift, svakodnevno donošenje drva u nekoliko navrata može biti vrlo zamorno.

Što se tiče same cijene grijanja na pelet, ona je na nivou cijene grijanja na drva, no u svakom slučaju, grijanje na pelet nudi veću komociju u odnosu na drva.

 

Solarni sustav grijanja

O načinu grijanja putem solarnih panela više nam je rekao g. Mihael Subašić iz tvrtke MS Solar d.o.o. iz Jurdana.  Iako solarni sustav grijanja i nije neka novost, mnogim potrošačima je prilično apstraktna. Kako se grijemo uz sunce? Što je zimi, kada se dogodi period dug i do dva mjeseca, a da sunce ne vidimo? G. Subašić je dao vrlo kvalitetan odgovor na ovo pitanje. Naime, grijanje solarnim panelima ne zagrijava direktno peći i radijatore, solarni paneli zagrijavaju vodu koja  protječe kroz cijevi i peći i na taj način grije prostor u kojem boravimo, a  tu vodu ujedno  koristimo kao toplu vodu za potrebe u kućanstvu.

solarni kolektori

foto: ms-solar.hr

Investirati u solarne kolektore nije jeftino, no dugoročno gledano vrlo je isplativo budući da kvalitetni paneli ne iziskuju godišnje servisiranje. Solarni sustav grijanja dovoljno je servisirati jednom u 5-7 godina. Isto tako, ukoliko se odlučite za sustav grijanja putem solarnih panela bitno je napomenuti da se takvim sustavom ne isplati grijati prostor veličine 60 m2. Solarni paneli namijenjeni su većim objektima, zgradama, hotelima, poslovnim zgradama i sl. Na taj način energetska učinkovitost solarnih panela izuzetno je visoka, ali i ekološki izuzetno prihvatljiva. Drugim riječima, investirati u solarno grijanje za stan od 60 m2 isplatit će se za cca 20 godina, investirati u solarni panel za višestambenu zgradu površine 500 m2 isplatit će se kroz 3-5 godina.

Iako je tvrtka MS Solar relativno mlada, iz razgovora s direktorom, g. Subašićem, doznali smo kako do sada nije imala nikakvih reklamacija od strane potrošača, a njihovi djelatnici i serviseri rade po sistemu “ključ u ruke” sukladno svim željama i zahtjevima konačnog potrošača.

Želje i zahtjevi potrošača

Radijator čelični

foto: termag.hr

Želje i zahtjevi potrošača/kupaca su različiti. Često trgovci dolaze u nelagodne pozicije kada se nađu u situaciji da potrošaču moraju reći kako onaj sustav grijanja koji si je određeni kupac zamislio “neće moći proći”. Gđa Maša Udović Lukanović iz tvrtke Termag d.o.o. iz Matulja, ispričala nam je kakva je praksa kada kupac dođe s određenom idejom. Prije svega, postavlja se pitanje potrošaču koje je veličine/kvadrature prostor u koji želi postaviti određen sustav grijanja te se prema toj stavki predloži adekvatan sustav. Ukoliko se kupac odredi za sustav grijanja koji se nužno mora priključiti na dimnjak, praksa je da se traži potrebna dokumentacija koja potvrđuje da se takav sustav može uvesti, odnosno traži se potvrda dimnjačara da takav stambeni prostor može koristiti dimnjak kako ne bi došlo do neželjenih reakcija (poput zadimljenog prostora, ispušnih plinova i sl.). Ukoliko takav sustav uključuje centralno grijanje, odnosno priključivanje radijatora na kotao ili pumpu pomuću kojeg se radijatori griju, bitno je dobro izračunati i procijeniti na kojim bi pozicijama  radijatori trebali biti postavljeni u objektu (odnosi se na veličinu, širinu i dubinu prostora koji radijator zauzima).

Sugestija svakog trgovca, pa tako i Termaga, jest da bi kupac uvijek trebao pozvati stručnjaka da dođe u objekt u koji se treba postaviti određeni sustav grijanja. Na temelju stručne procjene može se kvalitetno postaviti onakva vrsta grijanja kakva najviše odgovara kupcu, ali isto tako da sustav bude adekvatan prostoru u koji se postavlja.

Ono što nam Termag toplo preporučuje jesu kamini na pelete za centralno grijanje koji su elegantno, ekonomično, ekološko i isplativo rješenje. Kupac ima komfor i ljepotu kamina, ekonomičnost goriva tj. peleta, izostanak kotlovnice/neestetske peći uz potpunu toplinu doma i odabir radijatora prema želji.
Idealno rješenje za vikendice, rustikalne kuće i kuhinje koje odišu mediteranom jesu štednjaci na kruta goriva sa pećnicom ili bez, te štednjaci za sustav centralnog grijanja.

Servisiranje i održavanje postojećeg sustava grijanja

Što se tiče samog održavanja postojećeg sustava grijanja, iz razgovora s g. Sašom Aleksićem, vlasnikom tvrtke SITEH iz Rijeke, koja se bavi servisiranjem i instalacijama koje se odnose na razne sustave grijanja, doznali smo da je, ukoliko niste u situaciji ili jednostavno nemate namjeru mijenjati trenutni sustav grijanja, najbitnija stavka redovito održavanje postojećeg sustava. Laički rečeno “ono što već imamo može dugo trajati ako redovito održavamo”. Drugim riječima, bez obzira o kojem se sustavu grijanja radi, taj sustav može trajati jako dugo ukoliko ga redovito servisiramo, a to se prvenstveno odnosi na sljedeće: svaki klima uređaj (vanjska i unutarnja jedinica) koju kućanstvo posjeduje, prije učestalog paljenja zimi, potrebno je servisirati. Ukoliko se grijete na kruta goriva ili biomasu, bitna je stavka zvati dimnjačara. Ukoliko pak radi o centralnom grijanju, vrlo je bitno prije paljenja radijatora iste ozračiti.

Kako biste osigurali da vaša kuća ima minimalne toplinske gubitke, potrebno je adekvatno izolirati zidove, krov i podrum te ugraditi prozore i vrata sa što manjim koeficijentom prolaza topline. S obzirom na to da cijena energenata  raste, savjetujemo razmotriti i primjenu obnovljivih izvora energije poput solarnih kolektora i biomasa  kako biste smanjili troškove za grijanje, a ujedno doprinijeli očuvanju okoliša.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...