Početna - IZDVOJENO - Sezonske cvjetne gredice s temom industrijske baštine
Zupcanik na Zabici

Sezonske cvjetne gredice s temom industrijske baštine

KD Čistoća ovoga je ljeta pripremila sezonske gredice s temom industrijske baštine Rijeke, nastavljajući time niz poveznica s bogatim riječkim kulturnim naslijeđem koji je započet prošle godine temom secesije u Rijeci. Dovoljno je prošetati se Jelačićevog trga ili pak do trga Žabica i s terase Kapucinske crkve Gospe Lurdske pogledati cvjetne gredice.

Projekte tipiziranih cvjetnih gredica vodi  Bia Gec uz suradnike iz radne jedinice Održavanje zelenih površina KD Čistoće. Ovakve  cvjetne gredice odražavaju specifičan senzibilitet za kulturno-povijesno naslijeđe i njegovu revalorizaciju u posve kreativnom mediju – cvjetnim gredicama – po čemu je Rijeke sada već postala prepoznatljiva. 

Veliko industrijsko naslijeđe grada Rijeke nedavno je objedinjeno i digitalizirano u sklopu projekta čiji je nositelj Centar za industrijsku baštinu Sveučilišta u Rijeci, u obliku platforme za unos podataka o kulturnoj baštini grada Rijeke. Istraživanjem upravo te stranice kao i konturnih linija pojedinih elemenata riječke industrijske baštine, osmišljen je motiv ljetnih gredica 2015.

Snažne i jasne linije koje su nositelji industrijskog naslijeđa izvrsna su konceptualna osnova za dizajn neobičnih i upečatljivih cvjetnih partera. Izraženi kontrasti i dinamične linije izvedene kroz cvjetne plohe stvaraju intenzivni utisak na prolaznike s ciljem da ih se zainteresira za ovo specifično blago riječke arhitekture.

Kako poručuju iz KD Čistoća, neke vrste cvijeća pate na vrućinama kojima svjedočimo posljednjih dana; begonije i cinerarije tek možemo očekivati u svojem punom sjaju kad malo padnu temperature. Prošlogodišnje vlažno i hladnije ljeto puno im je više odgovaralo. Za razliku od njih, zelenim i crvenim batatima te margaritama ovakva klima izrazito odgovara, što se vidi po bujnom rastu i kondiciji biljaka.

Tako na Trgu Bana Josipa Jelačića možemo vidjeti cvjetni uzorak u obliku krana lučkih dizalica, uzorak oblika nekadašnjeg zakretnog mosta s ulaza u Mrtvi kanal na gredici u Krešimirovoj ulici, krovovi hala bivše tvornice Torpedo ocrtavaju se na gredici na Krnjevu, na kraju Zvonimirove i početku Liburnijske ulice i parku Mlaka, dok nam gredica na Žabici, gredica u ulici Janka Polić Kamova pokazuju oblike zupčanika strojeva, a uzorak zupčanika cvijećem je obrađen na još nekoliko mjesta u gradu.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...