Početna - IZDVOJENO - Sigurnosno stanje u Rijeci u prvih 6 mjeseci je zadovoljavajuće
Rijeka-view-2
foto: wikipedia

Sigurnosno stanje u Rijeci u prvih 6 mjeseci je zadovoljavajuće

Stanje sigurnosti na području grada Rijeke u prvih šest mjeseci ove godine obilježilo je smanjenje broja ukupno evidentiranih kaznenih djela, rečeno je na kolegiju gradonačelnika, posljednjem pred godišnje odmore. Na kolegiju je iznesena informacija o održavanju još dva velika sportska plivačka natjecanja koja će se održati u rujnu, a gradonačelnik Vojko Obersnel je za zapovjednika i zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe  Grada Rijeke imenovao dosadašnje obnašatelje tih odgovornih dužnosti.

Zamjenik načelnice Policijske uprave Primorsko-goranske Jasmin Brkljača podnio je izvješće o sigurnosnom stanju na području grada Rijeke u prvih šest mjeseci ove godine prema kojem je na području grada Rijeke, zabilježeno 758 kaznenih djela, što je za 3,7% manje u odnosu na isti period 2015.g. Riješenost kaznenih djela po nepoznatom počinitelju u šest mjeseci ove godine iznosi 66,9 %, što predstavlja povećanje prema istom periodu lani.
Stanje sigurnosti na području grada Rijeke u prvih šest mjeseci ove godine obilježeno je smanjenjem broja ukupno evidentiranih kaznenih djela za 3,7%, smanjenjem broja prometnih nesreća za 8,7%, povećanjem broja prekršaja iz područja javnog reda i mira za 30,2%, povećanjem broja prekršaja iz ostalih zakona za 19,7% te smanjenjem evidentiranih požara za 50,6%.
Kaznena djela gospodarskog kriminaliteta  također su u padu u odnosu na 2015. godinu. Riječ je većinom o krivotvorenju službene ili poslovne isprave te računalnoj prijevari. Počinjena materijalna šteta iznosi 1.593.718,00 kn.
Na žalost kaznena djela zlouporabe droga u ovom razdoblju bilježe povećanje za 24,2% kao i kaznena djela kaznenopravne zaštite djece i obitelji koja su također u porastu 14,5%.
Na području grada Rijeke tijekom šest mjeseci 2016. godine zabilježen je 431 prekršaj narušavanja javnog reda i mira, što predstavlja povećanje za 100 prekršaja ili 30,2% u odnosu na šest mjeseci 2015. godine. No to povećanje je većinom rezultat povećanih aktivnosti koordiniranih s gradskim službama, a na zahtjev građana.
Što se prometa tiče, zabilježeno je 565 prometnih nesreća, što je manje za 8,7% u odnosu na šest mjeseci 2015. godine. Najviše prometnih nesreća bilo je petkom. Od prometnih prekršaja najbrojniji su bili nepropisno zaustavljanje i parkiranje, nepropisna brzina i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola. U prvih šest mjeseci 2016. godine kratkotrajni boravak prijavilo je 40.000 stranih državljana. Riječ je o prijavi turista koju je moguće učiniti i elektroničkim putem pa je broj prijavljenih osoba višestruko veći nego lani. Kako je zaključujući Izvješće kazao Brkljača, tijekom održavanja Europskih sveučilišnih igara nije zabilježen niti jedan ozbiljniji incident. Brkljača je istaknuo važnost rada Informativnog centra za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke putem kojeg se provode brojni preventivni programi te zahvalio Gradu Rijeci na dobroj suradnji s gradskim službama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...