Početna - IZDVOJENO - SIMFONIJSKI KONCERT „IZ NOVOGA SVIJETA“16. SIJEČNJA U „ZAJCU“
Fondazione

SIMFONIJSKI KONCERT „IZ NOVOGA SVIJETA“16. SIJEČNJA U „ZAJCU“

Simfonijski koncert orkestra Opere „Iz Novoga svijeta“ na programu je riječkog HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 16. siječnja 2016. s početkom u 20.00 sati.

Riječkim opernim orkestarom prvi će put ravnati Adriano Martinolli d’Arcy, talijanski dirigent međunarodne karijere, koji je svoje glazbeno obrazovanje započeo u rodnom Trstu i Milanu, potom diplomirao orkestralno dirigiranje u Beču, te specijalizirao u Berlinu. Ravnao je najpoznatijim europskim orkestarima i ansamblima, a nastupe je zabilježio u Italiji, Austriji, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj, Češkoj, Meksiku.U lipnju će s orkestrom, zborom i solistima riječke Opere, u produkciji studija Realsound iz Udina, snimiti Suppéovuoperu „Il ritorno del Marinaio“ / „Povratak mornara“ za izdavača CPO – Classic Production Osnabruck.

Na koncertnom programu naći će se, naravno, simfonija „Iz Novoga svijeta“,  zasigurno najpopularnije i najizvođenije Dvořakovo djelo. Riječ je o njegovom remek-djelu, prekrasnoj Devetoj simfoniji, koju je slavni češki skladatelj napisao za boravka u Americi. Naime, kada je Dvořaku bilo pedeset godina, američka milijunašica Jeannette Thurber željela je unaprijediti glazbenu kulturu u svojoj domovini, pa je osnovala konzervatorij koji je morao početi s radom, a bez velikog imena na mjestu direktora, to se nije moglo ostvariti. Tražilo se veliko, poznato i ugledno skladateljsko ime u Europi, a izbor je pao na Antonina Dvořaka.No, gospođa Thurber nije željela samo direktora nego i skladatelja, koji će stvoriti američku nacionalnu glazbu. A Dvořak je ispunio ne samo njezina, nego i očekivanja ostalih Amerikanaca, mnogo više nego što su se mogli i nadati.Upozorioih je na to da Amerika imavrijednuioriginalnu, vlastitunarodnuglazbu, naročitou napjevimaIndijanacaicrnaca. Na čudesannačinDvořak je, upivšitenapjeveidodajućimnogosvoječeškeduše, stvorioprvuameričkunacionalnusimfoniju“IzNovogsvijeta”, čijijeuspjeh biosenzacionalan.

Kompozicija Joaquína Rodriga „Concierto de Aranjuez“ponudit će riječkojkoncertoj publici doista rijetku prigoduda čuju solistički nastup na harfi jer će solističku dionicu slavnog djela, originalno pisanog za orkestar i gitaru, izvesti poznata riječka i hrvatska harfistica DianaGrubišić Ćiković. Napisano 1939. godine, „Concierto de Aranjuez“ daleko je najpoznatije djelo skladatelja Joaquína Rodriga, čiji je velikiuspjehpridonionjegovojreputacijijednogodnajpoznatijihšpanjolskihskladateljadvadesetogstoljeća. Inspiriranovrtovimakraljevskepalače u Aranjuezu, štoih je daosagraditi Filip II., djeloodvodislušateljenanamjestošto je biloizvorišteminspiracijekrozprizivanjezvukovaizprirode.

Treći skladatelj na programu je Benjamin Britten,jedan od najznačajnijih, najsvestranijih, najplodnijih ali i najoriginalnijih engleskih skladatelja. Istaknuo se skladajući mnoge opere, od kojih mu „Peter Grimes“donosi svjetsku slavu. Upravo iz tog opernog djela, riječka će publika slušati Četiri interludija mora, koji se često izvode na koncertnim pozornicama kao posebni simfonijski stavci.
„Većinu svog života proveo sam u bliskom dodiru s morem. Roditeljska kuća u Lowestoftu bila je izravno suočena s morem, pa je moje djetinjstvo bilo obojano žestokim olujama koje su ponekad donosile brodove do naše obale i proždirale dijelove susjednih hridi“, napisao je između ostalog Britten u uvodu operi prigodom njene praizvedbe u Londonu 1945. godine.
Prvi preludij mora donosi upravo sliku oluje na moru, dok drugi ocrtava sunčano jutro, treći mjesečinu na moru, a četvrti se ponovno vraća motivima oluje.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...