Početna - IZDVOJENO - Split: prva komercijalna solarna elektrana
solarna Split
Foto: CROPIX

Split: prva komercijalna solarna elektrana

Na splitskom je FESB-u u petak u trajni pogon puštena komercijalna Solarna elektrana napravljena na jednoj od krovnih površina novog dijela zgrade fakulteta. Radi se o jednoj od prvih solarnih elektrana na području Splita, a u njezinu je izgradnju FESB uložio vlastita sredstva. Radi se o više od 350 tisuća kuna, a računa se da će se investicija isplatiti kroz četiri godine.

Od sada za studente splitskog FESB-a i na krovu fakulteta praktična nastava. Uz instalirane solarne ploče, tu je elektrana s kojom proizvode električnu energiju.

“Potrebno je, ako je kao u ovom slučaju krov ravan, treba staviti ploče pod određenim kutem, a zatim se sunčeva energija pretvara preko panela u električnu”, rekla je Kristina Prce, studentica FESB-a.

Solarana elektrana fakulteta i službeno je puštena u pogon. Proizvodnja možda nije velika, ali je dovoljna da se investicija isplati kroz četiri godine.

“Ona je u sustavu poticaja i zarađivat će godišnje 90.000 kuna, uz investiciju od 350.000. To je što se tiče godišnje proivodnje na razini 10-ak kućanstava”, kazao je Ranko Goić, voditelj projekta.

Iako su imali ponude privatnih ulagača, fakultet je svojim novcem financirao solarnu elektranu, od koje će imati višestruke koristi.

“Mi smo to željeli na ovaj način promovirati. Moći ćemo to korisiti u nastavne, znanstveno istraživačke svrhe, a u konačnici imat ćemo koristi od toga te kroz koju godinu prihode od toga iskoristiti za slične projekte”, izjasnio se Srđan Podrug, dekan FESB-a.

No sunčane ploče danas ipak nije grijalo sunce, koje se skrilo iza oblaka.

“Možda koja zraka ako prođe, ali za ovakve prilike nije predviđena. No Split smo izabrali baš zato što ima u godini dovoljno sunčanih dana”, dodala je Kristina.

Sunca sigurno neće nedostajati, a FESB nije mogao izabrati bolji način za promoviranje obnovljivih izvora energije, nego s vlastitom komercijalnom solaranom elektranom.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...