Početna - IZDVOJENO - Prvi dan zime
Snijeg Gorski Kotar
foto: web

Prvi dan zime

Najhladnije godišnje doba, zima, počinje 21. prosinca i traje sve do 21. ožujka.

Danas, 21. prosinca, događa se zimski solsticij ili suncostaj trenutak je u kojemu se Sunce nalazi na najnižoj točki ekliptike, trenutak kada Sunce dostiže svoju najveću kutnu udaljenost u odnosu na ekvator.

Ono što vas sigurno neće razveseliti je činjenica da je danas ‘najkraći dan’ u godini, no raduje da će se to od sutra svakodnevno mijenjati, s obzirom da će se dani produživati.

Vikend prognoza vremena

U unutrašnjosti zemlje i dalje dosta oblaka, u nizinama i mjestimična magla. Par kapi kiše ili malo snježnih pahulja moguće je uglavnom u Gorskom kotaru i Lici, ali će oborine biti slabe i lokalne. U središnjim krajevima malo kiše moguće je u noći i ujutro, a postoji opasnost od poledice. U Slavoniji većinom suho, a osim magle moguća su i sunčana razdoblja. Vjetar slab. Temperatura zraka ujutro od -3 ponegdje u istočnim krajevima do 4°C u zapadnim i gorskim, a danju od 4 do 9 Celzijevih stupnjeva, uz maglu malo niža.

Petežno sunčano vrijeme donosi subota na većem dijelu Jadrana. Još samo u početku na sjevernom Jadranu uz promjenjivu naoblaku može biti koje kišne kapi. Jugo će slabiti i uz obalu prvo okrenuto na slabu buru, danju slab vjetar promjenjiva smjra. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 5°C, uz obalu i na otocima od 4 do 10°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C.

I u nedjelju su u Gorskom kotaru i Lici moguće slabe oborine na granici kiše i snijega. U središnjim krajevima i Slavoniji uglavnom suho uz moguću maglu i niske oblake. Tijekom dana ponegdje su moguća kraća sunčana razdoblja. Vjetar slab, u gorju i sjeverozapadnim krajevima ponegdje do umjeren jugozapadni. Temperatura zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na subotu.

U nedjelju na Jadranu djelomično sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Više oblaka bit će na Kvarneru i na moru gdje će povremeno biti većinom slabe kiše. Puhat će slabo jugo. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 17°C prenosi crometeo.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...