Početna - IZDVOJENO - Srednjoškolcima PGŽ iskaznice radi nepotrebnog dizanja mnogih potvrda i papira?
01-mladi

Srednjoškolcima PGŽ iskaznice radi nepotrebnog dizanja mnogih potvrda i papira?

U sjedištu Primorsko-goranske županije predstavnici Savjeta mladih PGŽ održali su konferenciju za novinare na kojoj su predstavili Vijeće učenika Primorsko-goranske županije. Predsjednik Županijskog savjeta mladih PGŽ Kristian Čarapić istaknuo je da jedan od glavnih ciljeva u 2017. godini oživljavanje lokalnih Savjeta mladih diljem županije kao i predstavničkih tijela mladih na svim razinama. Tim povodom, uspješno je aktivirano mnogo tijela, a trenutnu pozornost posvetili su onom koji se fokusira na najmlađe.

“Članovi Savjeta, srednjoškolci Robert Medvedec i Jelena Sarajlić posvetili su se ponovnom sazivanju novog sastava Vijeća učenika Primorsko-goranske županije. Taj zadatak ubrzo je i ostvaren uz pomoć Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ, u suradnji s pročelnicom Editom Stilin“ rekao je Čarapić.

“18. studenog 2016. godine u Srednjoj talijanskoj školi Rijeka, održana je konstituirajuća sjednica na koju su bili pozvani predstavnici svih srednjih i osnovnih škola u PGŽ. Prisustvovalo je 45 predstavnika, 19 iz osnovnih te 26 iz srednjih škola. Za predsjednicu Vijeća izabrana je učenica Glazbene škole Rijeka Antonela Doko, a za potpredsjednika Raul Pende, učenik Srednje talijanske škole Rijeka. Ostali članovi odbora su Jelena Sarajlić, Kristian Tončić, Doris Kedžo, Danijel Perožić i Viktorija Kalić. Problem dosadašnje neaktivnosti Vijeća bila je logistika i velika udaljenost škola iz kojih učenici nisu imali poticaja dolaziti na sjednice. Sada će stvari drugačije funkcionirati, jer će Vijeću na raspolaganju biti Savjet mladih koji će ih usmjeravati i pomagati im u organiziranju samih sjednica“, rekao je Robert Medvedec.

Glavni cilj Vijeća je pomoći pri rješavanju problema koji se tiču učenika srednjih i osnovnih škola. Time se potiče učenike da prenesu svoje probleme i ideje sa školskih Vijeća kako bi o tome mogao raspraviti veći broj učenika te jednostavnije doći do rješenja ili realizacije ideje. Također uska povezanost Vijeća sa Savjetom mladih PGŽ omogućuje brže prenošenje informacija i realizaciju projekata između samog Vijeća učenika i Primorsko-goranske županije.

“Na prvoj sjednici Vijeća učenika PGŽ, održanoj 22. prosinca 2016. godine, predstavljena je ideja uvođenja srednjoškolske iskaznice radi nepotrebnog dizanja mnogih potvrda i papira koje učenici moraju nabaviti kako bi ostvarili prava na subvencije. Ta ideja se bazira na već postojećoj inačici u Italiji “ioStudio“. Navedeni prijedlog je usvojen te će biti predstavljen na državnom Vijeću učenika.

Prijedlog učenika je i uvođenje kodiranih imena na pisane provjere u Srednjoj talijanskoj školi Rijeka, koja bi se trebala početi provoditi u školskoj godini 2017./2018. Time bi se iskorijenilo subjektivno ocjenjivanje pisanih provjera i radova na temelju mišljenja o učeniku, koje je po samim učenicima prisutno u srednjim školama, pogotovo u radovima poput eseja i sastava. Vijeće smatra da je to ispravan korak i da bi se to trebalo predložiti u svim srednjim školama radi što realnijeg ocjenjivanja“, zaključio je Medvedec.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...