Početna - GOSPODARSTVO - Stare osobne iskaznice vrijede do isteka, nove s čipom vrijedit će pet godina
osobna
mup

Stare osobne iskaznice vrijede do isteka, nove s čipom vrijedit će pet godina

Nove osobne slične su kao i stare ali tek po izgledu jer će unutar njih biti elekronički čip na kojem će biti certifikati, odnosno osobni podaci.

Certifikatti su potpisni što znači da će imati istu pravnu snagu kao ivlastoručni potpis, također su i identifikacijski, a to znači da će služiti za elektroničku potvrdu  identiteta i pristup e-uslugama.

S novom osobnom više se neće za sve morati ići na policiju, već će se preko računala moći zatražiti brojna odobrenja dozvole i uvjerenja. Sustav će se integrirati u već postojeći – e-građani. Uz osobnu će se dobiti i podaci za aktivaciju elektroničkog djela iskaznice i podaci za registraciju na portal.

Za razliku od sadašnjih 16, osobna će iskaznica biti obvezna s 18 godina, ali se  po potrebi može izvaditi i za one mlađe. Bit će im korisna za potvrdu identiteta u raznim administrativnim postupcima tijekom obrazovanja, ali i za putovanja u zemlje Unije i ostale koje to dopuštaju samo s osobnom iskaznicom.

Cijena novih još se ne zna, tek se treba utvrditi no stare se ne moraju mijenjati jer vrijede do isteka dok će nove vrijediti pet godina, a starijima od 65 izdavat će se bez roka.

Izdavat će se hrvatskim građanima sa i bez prebivališta u Hrvatskoj. Tako bi osobne iskaznice mogli izvaditi i svi oni kojima je krajem prošle godine po sili zakona odjavljeno prebivalište čime su ujedno i izgubili pravo na osobnu iskaznicu, prenosi RTL.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

EPK Susjedstvo Kastav inicijativom prema ministarstvima poziva: Sačuvajmo ugrožene jezike!

Na web platformi susjedstva Kastav predstavljena je, između ostalog, i inicijativa za očuvanjem svih dijalekata hrvatskog jezika, a sljedećeg će ...