Početna - IZDVOJENO - STEM – priprema škole za nova vremena
STEM-press

STEM – priprema škole za nova vremena

10. veljače 2016. u Gradskoj vijećnici predstavljen je projekt «STEM INTERAKTIV PRHG – Razvoj novih kurikula i digitalnih sadržaja». Inicijator projekta je Prva riječka hrvatska gimnazija (PRHG) u partnerstvu s Odjelima za biotehnologiju i matematiku Sveučilišta u Rijeci. Projekt je sufinanciran od EU i Primorsko-goranske županije, a njegova ukupna vrijednost je 805.123,20 kuna.

PRHG iduće godine navršava 390 godina te je «STEM INTERAKTIV PRHG – Razvoj novih kurikula i digitalnih sadržaja» jedna od aktivnosti koja se odvija ususret značajnoj obljetnici škole. Provedba projekta počela je u listopadu 2015. i traje 12 mjeseci, a u tom će periodu biti pripremljeno čak pet novih kurikuluma: iz Fizike, Matematike, Informatike, Biologije i Kemije. «Akronim STEM formirala je američka Zaklada za znanost, a odnosi se na prirodne predmete (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Razvoj tih područja je ujedno i sve prisutniji trend u RH, a PRHG je jedna od svega 18 gimnazija u državi koje su dobile sredstva EU za izradu novih kurikula iz navedenih predmeta. Pripremamo školu za nova vremena i prilagođavamo nastavne planove i programe mladima.», rekla je prof. Jane Sclaunich, ravnateljica PRHG.

Važnost projekta prepoznala je i podržala Primorsko-goranska županija, a zamjenica župana, Marina Medarić, pozdravila je inicijativu PRHG da učenicima ponudi raznovrsniji program i pripremi ih za suvremeno tržište rada te samim time i bolju budućnost. Dogradonačelnik Rijeke Marko Filipović u ime gradonačelnika izrazio je čestitke Riječkoj gimnaziji na dobivanju EU sredstava te prenio njegovo zadovoljstvo što se projekt odvija u Rijeci koja se razvija kao grada znanja. Okupljene je pozdravila i pročelnica Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Anđelka Radojčić Badovinac. Iako je osnovan prije osam godina, Odjel za biotehnologiju sudjeluje u nizu međunarodnih projekata te su odmah prepoznali važnost projekta STEM INTERAKTIV PRHG i prihvatili suradnju na razvoju novih kurikula, kao i Odjel za matematiku ispred kojeg se obratila dr.sc. Doris Dumičić Danilović.

Predstavljeni su i rezultati ispitivanja interesa učenika Prve riječke hrvatske gimnazije za pohađanje nastave iz STEM područja, tj. prirodnih predmeta. Prema dobivenim rezultatima čak 88 posto njih navelo je da bi se nastava iz tih predmeta trebala promijeniti. Pritom bi voljeli kad bi se nastava odvijala kroz pokuse, laboratorijske vježbe, praktičan rad na satu, a od ponuđenih teme najzanimljivije su im forenzika, kemija u kuhinji, nutricionizam, izrada aplikacija i financijska matematika.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...