Početna - IZDVOJENO - Predana finalna prijavna dokumentacija za titulu Europske prijestolnice kulture 2020.
Predaja finalne dokumentacije

Predana finalna prijavna dokumentacija za titulu Europske prijestolnice kulture 2020.

Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i savjetnica za međunarodnu suradnju Odjela za kulturu Irena Kregar Šegota predali su prošli tjedan Ministarstvu kulture u Zagrebu finalnu prijavnu dokumentaciju Grada Rijeke za titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine.

U procesu odabira grada koji će ponijeti ovu titulu sljedećih mjesec dana očekuje se posjet evaluacijskog povjerenstva Rijeci 18. ožujka te usmena prezentacija riječke prijavnice u Zagrebu između 21. i 25. ožujka. U istom tjednu se očekuje i proglašenje hrvatskog grada koji će ponijeti titulu Europske prijestolnice kulture, odmah po završetku usmenih prezentacija.

Cijelu prijavnu dokumentaciju, kao i detalje vezane uz kulturne programe i projekte, Rijeka će objaviti zajedno s ostalim gradovima kandidatima na svojim internetskim stranicama, ali i stranicama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Naime, Rijeka, Pula, Dubrovnik i Osijek ušli su u drugi krug procesa odabira prijestolnice kulture u lipnju 2015. godine na odabir Povjerenstva sastavljenog od nezavisnih stručnjaka.

Program Rijeke se temelji na tri stupa (Voda, Rad, Migracije) objedinjenih pod krovnom temom  i sloganom „Luka različitosti“. Program je nastao suradnjom lokalnih kulturnih producenata, uz više od stotinu partnera iz čitave Europe.

Tijekom cijelog procesa pripreme kandidature Grad Rijeka provodi, a i dalje će provoditi, različite aktivnosti. Održan je niz tribina, okruglih stolova i prezentacija na kojima se s građanima, nezavisnim producentima, ustanovama i partnerima zajednički radilo na izradi koncepta i programa (uključujući i online u vidu e-konzultacija).

Grad Rijeka je nastojao u svakom stadiju pripreme kandidature uključiti što je moguće širu zajednicu i što veći broj različitih mišljenja kako bi se dobile povratne informacije i doista realizirala ideja o kandidaturi čitavog grada i njegovih građana. Drugi segment aktivnosti koje se provode su mini akcije u zajednici kojima se pokušava s(t)imulirati građane da zamisle kako će to izgledati kada Rijeka ponese titulu, naravno u većem obujmu.

Titula Europske prijestolnice kulture Rijeci može pomoći da poboljša opseg i raznolikost kulturne ponude, proširi pristup i sudjelovanje u kulturi, jača kapacitete kulturnog sektora i njegove veze s drugim sektorima te poveća međunarodnu vidljivost i profil grada.

Partneri Grada Rijeke u ovom projektu su Primorsko-goranska županija, Grad Opatija i Sveučilište u Rijeci.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...