Početna - IZDVOJENO - Stipendiranje učenika za deficitarna obrtnička zanimanja
stp-pgz
web

Stipendiranje učenika za deficitarna obrtnička zanimanja

Na ovotjednoj konferenciji za novinare održanoj u sjedištu Primorsko-goranske županije najavljeno je stipendiranje učenika tijekom upisnog postupka za deficitarna zanimanja u obrtničkim usmjerenjima.

Na području Primorsko-goranske županije djeluju 34 srednje škole. Županija je osnivač njih 30. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo je upis sveukupno 3108 učenika u 112 programa, među kojima ima 795 slobodnih mjesta u 43 obrtnička zanimanja. Postupak prijave kandidata za upis u srednje škole započeo je 25. svibnja 2015. godine, a od 26. lipnja 2015. godine kandidati će se moći prijaviti u obrazovne programe sve do 30. lipnja 2015. godine.

Pročelnica UO za odgoj i obrazovanje Edita Stilin istaknula je kako je posljednjih nekoliko godina zabilježen slab interes za upis u području obrtničkih programa. Tim povodom Županija je u suradnji s poslodavcima pokrenula ovu inicijativu za pružanjem pomoći i podrške u usmjeravanju srednjoškolaca prema zanimanjima koja su potrebna poslodavcima u obrtništvu i srednjem poduzetništvu, a koje je Stilin prepoznala kao ključne za razvitak kako regije tako i države.

U ovoj inicijativi osiguranja stipendija za učenike srednjih škola sudjeluju Textum GmbH, G.P. Krk, Drvna indistrija Klana i Milenij hoteli.

Tanja Rupčić, voditeljica ljudskih resursa D.I. Klana predstavila je program stipendiranja “Postani naš stipendist” u suradnji sa Strojarsko-brodograđevnom školom. D.I. Klana kao poduzeće sa stogodišnjom tradicijom i s više od 400 zaposlenika, konstantno ulaže u ljudske resurse, te je osiguralo po 20 stipendija za zanimanja stolara i tapetara, koje obuhvaćaju uz naknadu, troškove prijevoza, sufinanciranje troškova učeničkih domova za one učenike koji ne žive u Rijeci, te mogućnost zapošljavanja nakon školovanja.

Govoreći o potrebama za radnom snagom u G.P. Krk-u, najjačem poduzeću u građevinarstvu u regiji s više od 800 zaposlenih, direktor opće i pravne službe Ivan Stipković naveo je potrebu za zanimanjima zidara, tesara, armirača i vozača samohodnih strojeva, a primrjerice nitko se nije prijavio za zanimanje zidara prilikom upisa u srednju školu. G.P. Krk je tako uspostavio suradnju s Graditeljskom školom za industriju i obrt za stipendiranje deficitarnih zanimanja zidara, tesara i armirača.

Saša Matijaš, direktor Textum GmbH naveo je kako je zbog potreba u proizvodnoj djelatnosti grupe poduzeće prepoznalo interes sudjelovanja u ovakvom programu. U programu stipendija obuhvatit će se zanimanja krojača i šilica. Cilj takve suradnje nakon odrađene prakse u poduzeću, u kojoj učenici prođu sve odjele je i zapošljavanje, pri čemu je Matijaš naveo primjer od 55% praktikanta koji su do sada dobili mogućnost zapošljavanja nakon odrađene prakse, s tendencijom rasta tog broja.

Sudionici konferencije ocijenili su da nakon kvalitetno odrađene prakse postoji velika vjerojatnost zapošljavanja učenika u stipendiranim zanimanjima.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...