Početna - IZDVOJENO - Stiže sezona gripe, pripremite se!
foto: web

Stiže sezona gripe, pripremite se!

Ako ne želite li gripu, pazite da ne trošite energiju uzalud i provodite sasvim krive metode prevencije.

Cijepljenje

Iako se cjepivo smatra najboljim oblikom prevencije, ono ne nudi 100% zaštitu. I stručnjaci koji zagovaraju cijepljenje priznaju da cjepiva nisu savršena, ali ističu da ćete u slučaju zaraze ipak imati blaže simptome.

Da biste ostali zdravi, vrlo je važno da provodite druge važne mjere prevencije: svaku noć spavate najmanje sedam sati, redovno vježbate, izbjegavate dodirivati oči, nos i usta te da pijete dovoljno tekućine.

Kišete i kašljete u ruku
I to je bolje nego zašpricati sve u sobi, no kad kišete i kašljete u ruku, ruke postaju leglo prijenosnih mikroba koji će se širiti po svemu što dodirujete.

Kišite ili kašljite u maramicu koju ćete odmah baciti. Ako maramica nije nadohvat – prekrijte usta i nos laktom.

Površno perete ruke

Prava prevencija uključuje pranje rubova ruku – sa strane, između prstiju, te ispod noktiju. Traje najmanje 20 sekundi ili dovoljno dugo da otpjevate neku dječju pjesmu (tako ćete naučiti djecu).

Koristite antibakterijske sapune

Prehlade i gripe izazivaju virusi, pa antibakterijski sapuni ili antibiotici tu neće pomoći. Prati ruke je nužno ali ne antibakterijskim sapunima koji mogu potaknuti razvoj superbakterija.

Ignorirate simptome i idete na posao

To što vi ignorirate uporni kašalj, stakleni pogled, umor i bol te temperaturu samo će dovesti do toga da se simptomi pojačaju. Ako takvi odete na posao, slično će se početi osjećati i ljudi oko vas.

Trebate ostati kod kuće barem dok temperatura ne padne, dakle najmanje 24 sata ako se stanje pogorša i duže.

Oslanjate se na vitamin C

Redovni unos vitamina C i drugih antioksidanata u hrani koji će održavati jak imunitet dobra je ideja, ali misliti da će vam umjetni nadomjesci nadoknaditi sve što ste zabrljali s tijelom zvuči kao samozavaravanje. Studija iz 2007. pokazala je da prosječna osoba nema koristi od vitamina C u tabletama (iako je uočeno da pomaže ljudima koji su prošli kroz ekstremni fizički napor kao što su maratonci).

Uzimati dodatne količine tekućine i redovni odmor čuvat će vas bolje od umjetnih vitamina.

 

I: net.hr


Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...