Početna - IZDVOJENO - Strabag dao mito od 500.000 €?
Jurica Prskalo
foto: Tea Cimas/CROPIX

Strabag dao mito od 500.000 €?

Austrijski Strabag poslove na gradnji Kalmetine te luke Gaženice dobio je nakon što je za ulazak u taj posao platio 500.000 eura mita, koje su od zasad neimenovanih osoba iz te tvrtke zatražili Zdravko Livaković i Sandro Vukelić, prenosi Večernji list.

Tako barem smatra USKOK koji je zatražio da se protiv Livakovića, Damira Kezelea, Josipa Sapunara i Igora Premilovca proširi istraga. U sklopu proširenja te istrage, osim Vukelića, uhićeni su i Jurica Prskalo i Mario Lovrinčević, kojima je određen jednomjesečni istražni zatvor. Istražni zatvor produljen je i Livakoviću, Milivoju Mikuliću, Kezeleu i Stjepku Bobanu. Prskala i Lovrinčevića sumnjiči se da su se s odgovornim osobama iz Strabaga 2009. dogovorili da će im priznati i platiti neosnovano uvećane vrijednosti izvantroškovničkih radova te potom između sebe podijeliti 1,6 milijuna kuna, dok će dio dati osobama koje su sudjelovale u realizaciji dogovorenog.

Nadalje, njih se dvojica sa Sapunarom sumnjiče da su za izvođenje određenih radova 2008. i 2009. odabrali Strabag jer su znali da će zbog promjene tehnologije doći do uštede te da će se njima isplatiti najmanje pet milijuna kuna. Podizvođač tih radova bio je Viadukt kojem je preko fiktivnih računa tvrtki Igora Premilovca uplaćeno 900.000 eura i 1,6 milijuna kuna. Taj je novac Premilovac podigao, dao ga Sapunaru, koji je dio zadržao za sebe, a dio dao odgovornim osobama iz Vijadukata. Najmanje 400.000 eura, kako se sumnja, predao je Livakoviću i Vukeliću, dok je Prskalu i Lovrinčeviću dao 285.000 eura i 900.000 kuna.

I:Večernji

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...