Početna - IZDVOJENO - Studenti Tehničkog fakulteta izradili pomagala za učenike s teškoćama u razvoju
centar-za-odgoj
foto: Grad Rijeka

Studenti Tehničkog fakulteta izradili pomagala za učenike s teškoćama u razvoju

U Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka početkom ovog tjedna se održala primopredaja inovativnih didaktičkih pomagala koja su za njihove učenike s teškoćama u razvoju besplatno izradili studenti Tehničkog fakulteta u Rijeci. Predstavljena je također i suradnja ovih dviju ustanova u području asistivne tehnologije – rehabilitacijskom smjeru u kojem osobe s teškoćama u razvoju u svakodnevnom životu koriste tehnologiju kako bi mogli komunicirati.

Električni bubnjevi koji sviraju na dodir, senzorna hobotnica tzv. svjetlosni terapuet, komunikator za matematiku, glazbena smart-ploča, medvjed-komunikator za učenike s više teškoća u razvoju – samo su dio prilagođenih pomagala koja su za rehabilitaciju i obrazovanje učenika Centra za odgoj i obrazovanje izradili studenti Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Riječ je zapravo o asistivnoj tehnologiji (AT), rehabilitacijskom smjer u kojem osobe s teškoćama u razvoju u svakodnevnom životu koriste tehnologiju kako bi mogle komunicirati s drugima te obavljati sve one radnje koje su im inače posve nedostižne. Glavna svrha pomagala je održavanje ili unaprjeđenje funkcionalnih sposobnosti osoba s posebnim potrebama.

„Svega toga ne bi bilo bez kreativnosti rehabilitatora i nastavnika Centra koji su prepoznali potrebe djece baš za ovakvim pomagalima, ali i studenata Tehničkog fakulteta koji su te njihove želje i realizirali, pokazujući pritom i izrazitu socijalnu odgovornost“, rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel čestitajući sudionicima projekta.

Suradnju s Centrom predložio je profesor Tehničkog fakulteta dr.sc. Miroslav Vrankić, sa željom da studenti o ovoj humanoj tehnologiji uče kroz rad sa stvarnim korisnicima. Zbog svega toga ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka Ivona Šabarić Rubeša uručila mu je zahvalnicu.

Zahvaljujući se studentima na senzibilitetu i entuzijazmu koje su pokazali, koordinatorica suradnje za Matičnu školu, prof. def. Olgica Jukić, istaknula je kako se Centar uvijek trudi uvesti nove tehnologije u proces odgoja i obrazovanja svojih učenika. Također je najavila nastavak suradnje s Tehničkim fakultetom budući da je trenutno u izradi i šest novih pomagala.

Primopredaji didaktičkih materijala prisustvovali su i pročelnica Odjela za školstvo i obrazovanje Grada Rijeke Sanda Sušan i Maja Rebrović, mag.rehab.educ. za Područni odjel Fortica.
Grad Rijeka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...