Početna - IZDVOJENO - Obilježeno 15 godina Dječjeg gradskog vijeća, Opatija
Proslava 15 godina
foto: Grad OPatija

Obilježeno 15 godina Dječjeg gradskog vijeća, Opatija

Petnaest godina djelovanja Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije obilježeno je prigodnim programom 21. studenog u hotelu Continental. Uz brojne goste, bivše i sadašnje vijećnike DGV-a i članove Društva „Naša djeca“ prisutni su bili i zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin te savjetnica Pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

– Dragi naši bivši i sadašnji mali vijećnici, bilo je lijepo biti dio vašeg odrastanja. Ponosili smo se vašim radom, vašim projektima i idejama, vašim izlaganjima na raznim skupovima i susretima. Od vas smo puno naučili. Uvijek ste bili najbolji ambasadori Opatije, a vaš su rad prepoznali ne samo u cijeloj zemlji, već i diljem Europe i svijeta. Nadam se da smo vam uspjeli prenijeli vrijednosti i naučiti vas kako se voli i čuva svoj grad, kazala je tajnica DND-a Sanja Škorić te istaknula kako ju iznimno veseli što im se na proslavi pridružila i jedna od inicijatora Dječjeg gradskog vijeća, gospođa Jagoda Mozetić, koja je uvijek podržavala ideje malih vijećnika i rad DGV-a.

Prisutne je pozdravio i zamjenik gradonačelnika Fernando Kirigin koji je malim vijećnicima i njihovim voditeljima čestitao jubilej u svoje ime, ali i u ime gradonačelnika Ive Dujmića.

– Ponosan sam što ste među prvima u Hrvatskoj pokrenuli Dječje gradsko vijeće te što ono danas ima najdulji kontinuitet rada i podrške „velikog“ Gradskog vijeća u zemlji. Bio sam prisutan na mnogim vašim sjednicama i nadam se da sam utjecao na to kako da budete društveno odgovorni, da znate zastupati one koji su vas izabrali i postavljati odraslima prava pitanja, kazao je Kirigin.

Dječja gradonačelnica Lea Leonarda Pašić istaknula je da je vrlo ponosna na petnaest godina rada DGV-a, kao i na to što je dječja gradonačelnica te kazala kako je kroz sudjelovanje u radu DGV-a naučila izreći svoje mišljenje i založiti se za njega, a što je izuzetno važno.

Čestitkama se pridružila i savjetnica pravobraniteljice Danijela Žagar koja je naglasila kako iza rada DGV-a stoji veliko iskustvo i veliki uspjesi kao rezultat dobre suradnje s lokalnom zajednicom.

– Vi ste pioniri, ali i vizionari iz područja dječjih prava i dječje participacije, a vaš je rad prepoznat na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Služite kao primjer mnogima u Hrvatskog i na to možete biti ponosni, kazala je Žagar.

Goste i uzvanike je kroz petnaest godina djelovanja DGV-a ukratko provela Tea Jelača iz DND-a, a predsjednik DGV-a Ivan Tancabel, vijećnica Petra Deranja i bivša dječja gradonačelnica Petra Peloza prezentirali su rad i uspjehe DGV-a u posljednjih pet godina. Posebno su istaknuli projekt „ Mapa dječjih igrališta“ koji je nagrađen Velikom nagradom Hrvatske za sigurnost – inicijativa godine te Povelju za naj-akciju Saveza Društava „Naša djeca“ Hrvatske. Ivan Tancabel i Katja Knežević ispričali su kako im je bilo prošli tjedan u Briselu, gdje su sudjelovali na Simpoziju o dječjoj participaciji te se susreli s europarlamentarcima Marijanom Petir, Jozom Radošem i Ivanom Jakovčićem. Ana Jantolek iz DND-a prezentirala je rezultate istraživanja o Participaciji djece u proračunskim procesima koje je DND Opatija radilo u suradnji s Queens University Belfast te predstavila novu edukacijsku on-line igricu Skočilicom do dječjih prava, a koja će se za koji dan moći igrati na web stranicama DND-a. Na kraju su bivši vijećnici zaigrali šaljivi kviz o dječjim pravima, a koji su izradili vijećnici 3. saziva DGV-a.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...