Početna - IZDVOJENO - Sutra dan ružičaste vrpce
Dan ružičaste vrpce
web

Sutra dan ružičaste vrpce

Sutra u subotu, 4. listopada obilježava se dan ružičaste vrpce u 42 grada diljem Hrvatske, u organizaciji Europa Donna Hrvatska. U Rijeci obilježavanje započinje šetnjom podrške ženama oboljelima od karcinoma dojke od fontane na Jelačićevom trgu do Gradske uprave, gdje se u 11,30 sati sa balkona simbolično puštaju ružičasti baloni. Udruga žena operiranih dojki Nada-Rijeka, kao i svake godine na prvu subotu u listopadu, pripremili su niz manifestacija kako bi pomogli oboljlima i obilježili mjesec borbe protiv karcinoma dojke s ciljem prevencije ove bolesti.

Sutra će se članice udruge i svi koji to žele okupit će se u 10 sati kod fontane na Jelačićevom trgu odakle će započeti šetnju podrške ženama oboljelima od karcinoma dojke, do Gradske uprave, gdje će točno u 11,30 sati sa balkona simbolično biti pušteni ružičasti baloni, u znak sjećanja na žene koje su izgu  bile bitku s ovom opakom bolešću. Članice udruge Nada dijelit će od 9,00 do 16,00 sati na edukativno-prodajnom štandu na Korzu informativni materijal o prevenciji i radu udruge, a simboličnom humanitarnom prodajom ruža prikupljat će se sredstva za rad Udruge Nada.

U sklopu Udruge žena operiranih dojki Nada posljednjih godinu dana radi i Psihološko savjetovalište. Četiri volonterke udruge jednom tjedno posjećuju Odjel kirurgije gdje razgovaraju sa ženama operiranim od karcinoma dojke, a pet educiranih volonterki u Savjetovalištu pomažu ženama oboljelim od raka dojke, kao i članovima njihovih obitelji sa savjetima.

U Hrvatskoj se provodi već treći ciklus ranog otkrivanja raka dojki koji obuhvaća žene od 50 do 69.g. Sve preventivne akcije koje se poduzimaju na razini grada Rijeke odnosno primorsko-goranske županije daju rezultate jer je u 2013.g. zabilježeno pad pomora od raka dojke po čemu smo trenutno ispod nacionalne razine. Godišnje se prosječno od raka dojke operira oko 300 žena, a ako se otkrije u ranoj fazi, rak dojke je izlječiv.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Kvarneru intenzivne pripreme za turističku sezonu

Turistička zajednica Kvarnera održala je virtualni koordinacijski sastanak s lokalnim turističkim zajednicama te predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, ...