Početna - IZDVOJENO - Svečani mimohod uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Svečani mimohod uz Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Tradicionalnom proslavom u Opatiji obilježeno 24 godine od oslobođenja Hrvatske 

  Svečani mimohod u povodu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja jučer je navečer krenuo od hotela Ambasador do Slatine. Na čelu mimohoda i ove je godine bio Zastavni vod sa zastavama 17 ratnih brigada s našeg područja. Posebnost je ovog tradicionalnog mimohoda to što je ovakav Zastavni vod jedini u Hrvatskoj. U povorci su sudjelovali i čelnici lokalnih samouprava s područja Opatijske Rivijere, predstavnici vojske, policije, udruga branitelja, roditelji i obitelji poginulih branitelja, opatijski vatrogasci, Crveni križ, lovci, opatijske mažoretkinje, Lovranski puhački orkestar kao i brojni građani. I ove je godine mimohod izazvao  pozornost mnogih turista.

Po dolasku na Slatinu odana je počast svim poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, uz himnu podignuta hrvatska zastava te su održani prigodni govori i molitva za sve poginule.

– S iznimnim ponosom, sjećamo se danas vojno-redarstvene akcije Oluja, kojom je prije 24 godine naša domovina dočekala kraj Domovinskog rata, ali smo i tužni zbog mnogih izgubljenih života. Poznato je da su upravo Primorsko-goranska i Istarska županija imale najveći odaziv branitelja u Domovinski rat, u Opatiji on je bio gotovo 95 posto. Nažalost, šesnaestorica branitelja s područja Opatijske Rivijere, odnosno jedanaestorica Opatijaca nisu se vratila svojim obiteljima, dali su svoje živote za obranu Hrvatske, istaknuo je opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić.

Mimohod branitelja na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti opatijska je tradicija, uz sjećanje na povratak branitelja, nakon Oluje, kada je isto tako održan mimohod gradskim ulicama, a dočekale su ih obitelji, prijatelji i mnoštvo građana.

Nakon mimohoda u opatijskoj boćariji organizirano je prigodno druženje uz glazbeni program.

U jutarnjim satima izaslanstvo Grada Opatije, udruga iz Domovinskog rata, UABA Opatija, policije, vatrogasaca, komunalnih društava položilo je vijence i zapalilo svijeće na spomen obilježja: kod spomenika poginulih hrvatskih branitelja u Opatiji i Voloskom, kod središnjeg križa na groblju Opatija i na posljednja počivališta poginulih branitelja s područja Liburnije.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Uskoro asfaltiranje prve dionice ceste u Žegotima

Dogovoreno je da će se završni sloj asfalta duž cijele dionice staviti odjednom što znači da će cesta biti zatvorena ...