Početna - IZDVOJENO - Tour of Croatia-  4. etapa biciklističke utrke kroz Hrvatsku u Opatiji i Rijeci
Tour of Croatia
web

Tour of Croatia-  4. etapa biciklističke utrke kroz Hrvatsku u Opatiji i Rijeci

Od 22. do 26. travnja održat će se međunarodna etapna biciklistička utrka Tour of Croatia, na trasi dugačkoj 900 kilometara duž jadranske obale, Istre i unutrašnjosti Hrvatske. Vozit će se od Dubrovnika do Umaga i Zagreba, nastupit će 160 biciklista, uz koje će biti 140 ljudi u pratnji i 200 u organizaciji uz prateći servisi, garaže, čak 20 šlepera opreme te  brojni domaći volonteri koji sudjeluju u organizaciji.

Ovaj megaprojekt, ali i vrhunsku turističku promociju naše zemlje, organizira riječka ekipa. Vladimir Miholjević , jedan od najboljih hrvatskih biciklista i osnivač tvrtke Top Sports Events, rekaoej kako je ovaj projekt vrijedan 2 milijuna eura, odnosno 15 milijuna kuna od čega polovina sredstava ide samo na medijsku produkciju svjetskih televizija i njihove izravne svakodnevne prijenose u 54 zemlje.Takve utrke dovode brojne gledatelje kojima je biciklizam hobi, a takvih je samo u Europi 64.

Ukupno oko sto milijuna gledatelja bi u tjedan dana trebalo vidjeti prizore biciklističke trase na obali od Dubrovnika, preko Pelješca, Makarske, Splita, Šibenika, Zadra, Nina, Plitvica, Učke do Pule i Umaga, nakon čega bi put nastavili do Varaždina i Zagreba.

Vozit će se trasom Jadranske magistrale s “ulascima” u unutrašnjost i vožnjom po svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode koji su na toj dionici, kako bi se pokazale sve ljepote i posebnosti očuvane prirode u Hrvatskoj.

Osim same vožnje, “Tour of Croatia” trebao bi imati i niz pratećih zabavnih i edukativnih te humanitarnih programa, s posebnim naglaskom na organizaciji sportskog dana za škole i animaciji djece za zdrav sportski život. Vrijeme u kojemu bi pojedine dionice ceste na kojima se vozi bile zatvorene svodi se na minimum, kažu organizatori koji su i sami desetljećima sudionici velikih biciklističkih utrka u svijetu.

Međunarodna biciklistička federacija klasificirala je ovu utrku u prvu kategoriju, što znači da se nalazi odmah iza najpoznatijih biciklističkih utrka i grand tour utrka, od kojih su najpoznatiji Tour de France, Giro di Italia i Vuelta a España.

Etape “Crotour”‘

1. start u Dubrovniku, vožnja Pelješac, Ston
2. Makarska – Split s vožnjom kanjonom Cetine i parkom prirode Biokovo
3. Šibenik-Zadar s vožnjom preko Skradina, Vranskog jezera, Nina, NP Krka
4. Plitvice-Učka s vožnjom kroz NP Sjeverni Velebit, Senj, Crikvenicu, Učku, Rijeku i Opatiju, 24. travnja
5. Pula – Umag
6. Varaždin – Zagreb

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Povećan proračun Općine Matulji

No, uz napomenu Nakon dvije elektroničke sjednice u Školskoj sportskoj dvoran održana je sjednica Općinskog vijećaOpćine Matulji. Proračun Općine tehničkim ...