Početna - IZDVOJENO - Trajekt se prevrnuo zbog naglog skretanja
sewol
foto: web

Trajekt se prevrnuo zbog naglog skretanja

Južnokorejski trajekt, koji je prevozio nekoliko stotina srednjoškolaca, prevrnuo se i potonuo, jer je vjerovatno prebrzo skrenuo. Trajekt Sewol je prevozio djecu na tradicionalni godišnji izlet na otok Jeju. Ukupno je bilo 476 putnika i članova posade, uključujući 339 djece i učitelja, kao i 3,6 tona tereta uključujući 105 kontejnera.

Kapetan je bio iskusan, plovio je poznatim putem, a brod je prošao redovitu godišnju inspekciju. Tužitelji smatraju da se prevrnuo jer je prenaglo skrenuo. Teret se zbog toga možda pomaknuo, što je pridonijelo prevrtanju broda.

Po zadnjim podacima, poginulo je 64 ljudi, a  238 se smatra nestalima i vjerovatno su mrtvi, a većinom je riječ o djeci. Tužiteljstvo je već uhitilo kapetana trajekta i još dva člana posade zbog nemara i napuštanja ljudi kojima je bila potrebna pomoć. Ironično je da je posada, pošto je Sewol počeo tonuti, zatražila od putnika da ostanu na svojim mjestima.

Roditelji djece nestale u potonuću trajekta – u jednoj od najtežih pomorskih nesreća u povijesti Južne Koreje – iscrpljeni višednevnim tugovanjem bez nade čekaju gotovo neizbježne vijesti koje će potvrditi smrt njihovih najdražih.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Otvorene prijave na STEM radionice u inoLAB-u u Kastvu

Udruga za promicanje informatičke kulture E-Kastav od ove školske godine provodi radionice programiranja i robotike. Učenici se mogu prijaviti na ...