Početna - IZDVOJENO - Trenutno nezaposlenih 379.903
hzz logo
web

Trenutno nezaposlenih 379.903

Hrvatski zavod za zapošljavanje mogao bi vrlo brzo ostati bez novca za financiranje mjera za poticanje zapošljavanja. Srezana su sredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja i to za 177,2 milijuna kuna te će HZZ u ovoj godini umjesto ranije previđenih gotovo 511,56 milijuna kuna na raspolaganju imati svega nešto manje od 334,35 milijuna kuna.

Okvirni izračun mjesečnih troškova burze za korisnike potpora za očuvanje radnih mjesta, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove, kao i korisnike potpora za samozapošljavanje pokazuje kako je u tri mjeseca ove godine potrošeno 150 milijuna kuna, to je gotovo pola iznosa predviđenog za provođenje mjera u ovoj godini. U taj trošak nije uključen, trošak obrazovanja koji se plaća obrazovnoj ustanovi, trošak liječničkog pregleda za nezaposlene koji se uključuju u obrazovne programe, doprinos za mirovinsko osiguranje, kao niti novčana pomoć na koju korisnik ima pravo.

Stručno osposobaljavanjeza rad bez zasnivanja radnog odnosa uz naknadu od 1600 kuna i dalje je najkorištenija mjera te je njome obuhvaćeno više od polovice ukupnog broja korisnika mjera aktivne politike zapošljavanja.

Sve mjere podrazumijevaju višemjesečne financijske obveze. Primjerice, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa može se koristiti maksimalno tri godine, obrazovni programi mogu trajati do šest mjeseci, dok javni radovi, ovisno o programu, mogu trajati i do godinu dana, a financiranje skraćenog radnog tjedna što je mjera usmjerena direktno na radnika može trajati pola godine.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...