Početna - ZABAVA - Trikovi za savršene čizme koje će stalno izgledati kao nove
čizme
foto:pexels

Trikovi za savršene čizme koje će stalno izgledati kao nove

Napokon ste pronašli savršene čizme, a i skupo ste ih platili, želite ih imati što duže. Zato ih je potrebno redovito i pravilno održavati. U nastavku pročitajte nekoliko savjeta.

Čizme od brušene kože

Prekrasne su, ali nije ih jednostavno održavati. Zbog prljavštine i nošenja vrlo brzo mogu izgledati kao da ih nosite već godinama iako su nove. Novi izgled povratit ćete im starom četkicom za zube, ali tako da ih “češljate” u smjeru suprotnom od dlačica. Čistite ih krpicom namočenom u toploj vodi i prebrišite cijele čizme. Privremeno će potamniti, ali čim se osuše, vratit će se na staru nijansu.

Prije prvog nošenja dobro ih je našpricati vodootpornim sprejom kako bi ih zaštitili. Proizvođači se uvijek ograđuju i tvrde da se ne mogu nositi po kiši, ali ako ih pravilno štitite s vodootpornim sredstvima, moći ćete ih nositi i tada. Ukoliko vam se isflekaju, za čišćenje mrlje najbolji je alkoholni ocat. Ali da bi bili sigurni da vam neće ostaviti i on mrlju, iskušajte to tako da stavite kap octa kraj potplata i pričekajte da se osuše. Ako ta kap nije ostavila mrlju možete čistiti dalje. Krpicu namočite u ocat i lagano tapkajući tretirajte mrlju dok se ne namoči. Ostavite da kratko stoji. Mrlja bi trebala nestati.

Kožne čizme

Za njih su manje više pravila poznata. Ako su jako prašnjave, najprije ih očetkajte suhom četkom, a potom nanesite na četku malo kreme za cipele. Ravnomjerno je nanesite na cipele, da se dobro upije. Potom čistom, suhom četkom četkajte dok ne dobijete blagi sjaj.

Ako vam promoče kožne čizme čim prije napunite ih novinskim papirom da upiju višak vlage. I njih se preporučuje zaštiti vodootpornim sprejem ili kremama. Za kožne čizme najbolje vodootporne kreme su one na bazi pčelinjeg voska.

Uggsice

Uggsice treba tretirati vodom i sprejem protiv mrlja odmah nakon što se izvade iz kutije jer će se tako spriječiti prljanje, a prašina će spadati s njih. Nikad ih nemojte nositi po kiši niti ih smočiti. Nemojte ih ni držati u blizini izvora grijanja – radijatora, grijača niti na suncu jer mogu izblijedjeti boju i osjetljivu kožu.

Na njih nije se ne smije nanositi sredstvo za čišćenje direktno već ili na spužvicu ili na krpu jer u protivnom mogu ostati mrlje.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

MIK: Kvartet osvojio opatijsku publiku

Mikovska je karavana krenula! U svoju prvu luku uplovila je s nestrpljenjem da sve ono što je pripremila predstavi pred ...