Početna - IZDVOJENO - U Gorski kotar stiže ris iz Rumunjske

U Gorski kotar stiže ris iz Rumunjske

Predivan ris podrijetlom iz sub karpatskih šuma kroz nekoliko tjedana stiže u Gorski kotar gdje će mu biti novi dom.

Zanimljiva je to vijest koju je objavila JU Priroda, kao jedan od partnera u projektu repopulacije risova u Hrvatskoj. Dolazi mužjak dobi oko četiri godine nedavno ulovljen posebnim zamkama u Rumunjskoj, gdje se trenutno nalazi u karanteni.

Kako bi se zaustavilo izumiranje dinarske populacije, u Hrvatsku i Sloveniju naseljava se  ukupno četrnaest risova iz Slovačke i Rumunjske u okviru projekta LIFE Lynx čiji je cilj zaustaviti izumiranje risova u Dinaridima.

“Od devedesetih godina prošlog stoljeća bilježi se pad populacije risova, a za njezino spašavanje nužni su tzv. svježi geni. Naime, čovjek je rascjepkao staništa risova pa je njihova populacija u Hrvatskoj i Sloveniji ostala izolirana. Sada je na čovjeku da risovima vrati dug. Moramo veliku pažnju pridati praćenju njihove populacije te im putem ovog naseljavanja iz Karpata omogućiti kontakt s risovima koji im nisu u rodu”, kazala je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...