Početna - IZDVOJENO - U Hrvatskoj se vodi kampanja protiv Srba!
Pupovac Bebić
Ilustracija foto: Damjan Tadić/Cropix

U Hrvatskoj se vodi kampanja protiv Srba!

“Ćirilica se proglašava agresorskim pismom, a Srbe optužuju da su se lažno popisali tijekom popisa’, izjavio je Milorad Pupovac, saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a za srpske medije. Premda nas neki uvjeravaju da se u Hrvatskoj ne vodi kampanja protiv Srba ni protiv ćirilice, previše je toga rečeno što govori da je riječ baš o toj kampanji, kaže Pupovac za Blic.

Pupovac danas dolazi u Beograd kako bi na znanstvenom skupu koji organizira Institut za jezik SANU govorio upravo o jezičnim ideologijama, jezičnim politikama i proizvodnji netolerancije u postjugoslavenskim zemljama.

“Nakon sastanka premijera Zorana Milanovića s predstavnicima branitelja koji su organizirani kao nositelji kampanje protiv ćirilice te nakon povlačenja policije, situacija je zasad nešto mirnija, unatoč skidanju dviju dvojezičnih ploča. Što se kompromisa tiče, mogu samo kazati da za njega ima prostora, ali bi svatko morao pridonijeti da se on izgradi’, kaže Pupovac za Blic.

On smatra da se stvara atmosfera u kojoj će rat biti važniji od mira.

Pupovac smatra da je dobro što je došlo do susreta Tomislava Nikolića i Ive Josipovića.

“Posebno je dobro da je do susreta došlo zbog toga što se taj susret uvjetovao i što su se političke biografije dvojice predsjednika uzimale kao razlog za njegovo odlaganje. Je li dovoljno da on zato bude povijesni, to ne znam. Znam samo da su Hrvati i Srbi odavno potrošili svoju povijest. Kako bi se prikrila povijesna praznina i žrtve u zadnje dva desetljeća, stalno se nešto proglašava povijesnim’, kaže Pupovac.

On smatra da su potrebni politička moć i politički konsenzus da se vlade nagode o statusu tužbi, a u Hrvatskoj u ovom trenutku toga nema.

“Što se tiče nestalih, broj nestalih i njihova etnička pripadnost su sada takvi da ih obje strane mogu koristiti kao argument u raspravi o povlačenju tužbi. Tužbe, međutim, zaista ne pridonose bržem rješenju pitanja nestalih, jer se oni koriste kao argument za podizanje tužbi. A što se napretka tiče u rješavanju otvorenih pitanja, njega zapravo nema. I pitanje granice, i pitanje imovine, i pitanje penzija, i pitanje ratnih zločina, i pitanje povratka ne bilježe značajnije odgovore. Broj obaveza iz ovih pitanja nešto je veći na Hrvatskoj nego na srpskoj strani’, kaže Pupovac.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...