Početna - IZDVOJENO - U Rijeci izvedena operacija budućnosti
operacija
web

U Rijeci izvedena operacija budućnosti

Pacijentu u riječkoj bolnici ugrađen je umjetni vratni kralježak isprintan na 3D printeru, što je zapravo svjetska senzacija. Metoda je osmišljena u Hrvatskoj, a uskoro bi mogla postati praksa i u mnogim svjetskim bolnicama.

Josipu je nedavno ugrađen vratni kralježak napravljen od kirurškog cementa čiji je kalup napravljen trodimenzionalnim printerom, piše Dnevnik hr.

‘Ja sam mislio da nije taj zahvat tako velik, da je to nešto manje malo, pomalo vidi se da je to malo više, ali hvala Bogu, sve je u redu’, rekao je nakon operacije Josip Lopac.

Oporavkom su zadovoljni i liječnici i članovi tima koji su obavili složenu operaciju.

‘Budućnost kod tog pacijenta je izvjesnija, bolja i kvalitetnije je liječenje’, rekao je prim. dr. Dean Girotto, specijalist neurokirurgije.

Do sada su se pri operacijama vratne kralježnice koristili skupi titanski implantati koji su ometali daljnje liječenje.

‘Prvi smo sigurno u Hrvatskoj stavili akrilatni umetak napravljen, saliven u kalupu koji je prethodno dizajniran na 3D printeru’, rekao je prof. dr. sc.Dinko Štimac predstojnik Klinike za neurokirurgiju KBC Rijeka.

A dizajnirali su ga po mjeri pacijenta djelatnici zagrebačkog Fakulteta za strojarstvo i brodogradnju, prenosi Dnevnik hr

‘Napravili smo kalup, isprintali ga na našem stroju i onda su kirurzi za vrijeme operacije izradili sam implantat’, rekao je Miodrag Katalenić, Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

‘Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti raspolagati sa materjalima sa kojima ćemo moći implantate izravno učiniti s ovom tehnologijom’, napominjeMladen Šercer, Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Josip će uskoro biti otpušten na kućnu njegu, a nova metoda vrlo će brzo opet biti primijenjena.

‘Radostan i vesel i sve jer koje sam ja bolove trpio pa to se nije moglo podnijeti, a sada hvala Bogu nema bolova’, dodao je Lopac.

‘Mi već imamo pripremljenog pacijenta za sličnu stvar, neće se raditi o sedmom nego o petom vratnom kralješku’, rekao je dr. Štimac.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...