Početna - IZDVOJENO - U Rijeci pretovar sirijskog kemijskog oružja?
Brod
foto: AFP

U Rijeci pretovar sirijskog kemijskog oružja?

Sudjelovanjem u transportu sirovina za bojne otrove iz Sirije, Hrvatska će imati snažne argumente za povratak Ine u tu zemlju.

Hrvatske vlasti zamoljene su od UN-a, kao i američkih saveznika, da neka od naših morskih luka posluži za pretovar prekursora, tvari od kojih su Sirijci pravili kemijsko oružje, a koje je, pod međunarodnim pritiskom, sirijski predsjednik Bašar al Asad pristao uništiti.

– To nisu bojni otrovi. Vozit će ih se na njihovo definitivno uništavanje, vjerojatno negdje na Atlantiku, u organizaciji američke vojske. Ali, prethodno se ta sredstva moraju negdje pretovariti.

Pet tona otrova

Odluka da se dozvoli pretovar pet tona otrova (koji prenosi danski trgovački brod, a štite norveški ratni brodovi), temelji se na procjeni kako je mala opasnost od nezgode. A zauzvrat, Hrvatskoj se otvara prilika za povrat izrazito profitabilnih polja, i možda, u budućnosti još poslova s ovdašnjim tvrtkama u obnovi Sirije.

U Ženevi za mjesec dana počinje velika mirovna konferencija o Siriji, i osim fanatiziranih islamista, i asadovci i opozicijske snage, sklone su postizanju kompromisa.

U tom bi se slučaju, odluka Milanovićeve vlade mogla pokazati uspješnom.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje koliko ćemo od toga imati koristi, s obzirom na činjenicu da režim Bašara al Asada nije srušen i da je zemlja uronjena u bezvlašće.

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić tvrdi da stvar nikako nije nisko rizična kako se tvrdi, posebno s obzirom na potkapacitiranost domaćih kadrova.

– Mi ne znamo uskladištiti ni azbest. Mogući incident Hrvatskoj bi mogao stvoriti veliku štetu i u turizmu i u poljoprivrednom sektoru. Hrvatska ovakvim potezom svim potencijalnim gostima šalje poruku da nije toliko čista kakvom se predstavlja, tvrdi Piršić koji je komentirao i premijerovu formulaciju prema kojoj se radi o plemenitom projektu.

– To je samo još jedan dokaz da premijer živi u paralelnom svemiru i nema veze sa stvarnošću.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...