Početna - IZDVOJENO - U Rijeci pretovar sirijskog kemijskog oružja?
Brod
foto: AFP

U Rijeci pretovar sirijskog kemijskog oružja?

Sudjelovanjem u transportu sirovina za bojne otrove iz Sirije, Hrvatska će imati snažne argumente za povratak Ine u tu zemlju.

Hrvatske vlasti zamoljene su od UN-a, kao i američkih saveznika, da neka od naših morskih luka posluži za pretovar prekursora, tvari od kojih su Sirijci pravili kemijsko oružje, a koje je, pod međunarodnim pritiskom, sirijski predsjednik Bašar al Asad pristao uništiti.

– To nisu bojni otrovi. Vozit će ih se na njihovo definitivno uništavanje, vjerojatno negdje na Atlantiku, u organizaciji američke vojske. Ali, prethodno se ta sredstva moraju negdje pretovariti.

Pet tona otrova

Odluka da se dozvoli pretovar pet tona otrova (koji prenosi danski trgovački brod, a štite norveški ratni brodovi), temelji se na procjeni kako je mala opasnost od nezgode. A zauzvrat, Hrvatskoj se otvara prilika za povrat izrazito profitabilnih polja, i možda, u budućnosti još poslova s ovdašnjim tvrtkama u obnovi Sirije.

U Ženevi za mjesec dana počinje velika mirovna konferencija o Siriji, i osim fanatiziranih islamista, i asadovci i opozicijske snage, sklone su postizanju kompromisa.

U tom bi se slučaju, odluka Milanovićeve vlade mogla pokazati uspješnom.

Ipak, ostaje otvoreno pitanje koliko ćemo od toga imati koristi, s obzirom na činjenicu da režim Bašara al Asada nije srušen i da je zemlja uronjena u bezvlašće.

Predsjednik Eko Kvarnera Vjeran Piršić tvrdi da stvar nikako nije nisko rizična kako se tvrdi, posebno s obzirom na potkapacitiranost domaćih kadrova.

– Mi ne znamo uskladištiti ni azbest. Mogući incident Hrvatskoj bi mogao stvoriti veliku štetu i u turizmu i u poljoprivrednom sektoru. Hrvatska ovakvim potezom svim potencijalnim gostima šalje poruku da nije toliko čista kakvom se predstavlja, tvrdi Piršić koji je komentirao i premijerovu formulaciju prema kojoj se radi o plemenitom projektu.

– To je samo još jedan dokaz da premijer živi u paralelnom svemiru i nema veze sa stvarnošću.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Crekvini se danas sade mlada stabla kestena

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac podijelio je vijest na svojoj službenoj Facebook stranici kako se danas sade mlada stabla kestena na ...