Početna - IZDVOJENO - Učkarski sajam posjetilo preko 8.000 posjetitelja
učkarski sajam
Foto: afs Franjo Slavić

Učkarski sajam posjetilo preko 8.000 posjetitelja

Jučer je održan osmi Učkarski sajam na prijevoju Poklon, a posjetilo ga je 8.000 posjetitelja, a osim posjetitelja iz Primorsko-goranske i Istarske županije našlo se tu i dosta stranih turista koje je privukla velika ponuda i sunčano vrijeme.

U ponudi se našlo svega, na 43 štanda bilo je ovčjih i kravljih sireva, dimljenih skuta, sireva s chilli paprikama,  mesnih proizvoda od istarskog goveda, zarebnika, domaćih kobasica, domaćeg voća i povrća, mnogo vrsta meda i proizvoda od meda, domaćih marmelada, sirupa, proizvoda od tartufa, maslinova ulja, rakije, kolača i još mnogo proizvoda domaćih proizvođača s Učke i okolice.

Svaki proizvod se mogao degustirati, sve se je moglo razgledati, a moglo se ponešto i naučiti kako je to nekad bilo, između ostalog radile su se bačve, obrađivala se vuna, kovao se novac, plele se košare i pekle se poslastice.

Dječji smijeh i veselje je bio najzamjetniji kod dijela gdje su bile životinje, našla se tu jedna magarica s magarčićem, dva vola i krava bili su predstavnici istarskog goveda Boškarina, a dvije ovce pramenke ponosno su predstavljele svoju vrstu dok je jedna malada razigrana koza mamila dječje osmijehe svojim nestašlucima. Za djecu je bila izvedena i predstava „Mrav, mrav, mrav i cvrčak.

Oni malo stariji mogli su posjetiti izložbu gljiva Učke i Ćićarije koju je priredila riječka udruga gljivara Ožujka ili prisustvovati nekom od predavanja : Amir Muzur je govorio o povijesti turizma na Učki, Dušan Jelić o Daru života, a Dinka Matošević govorila je o štetniku koji prijeti Marunu- osi šiškarici.

Posjetitelje su zabavljali zvuci etno benda Svarica, klape Rožice i Kamelija, zvuk harmonike dolazio je od Ariana Frlana, a bili su tu i Anelidi.

Svi posjetitelji mogli su se okrijepitiuz  grah s kobasicama ili kapuz s kobasicama, gulaš od divljači uz palentu ili uz neku  od ribljih delicija poput srdela ili školjki, te se osvježiti s velikom ponudom pića.

Organizator ove divne manifestacije je bila Javna ustanova Park prirode Učka, a pokrovitelji su bili Istarska županija, Primorsko-goranska županija i Grad Opatija.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...