Početna - IZDVOJENO - Udruga Žmergo domaćin europskim volonterima
madona-opatija
Foto: FreePix.biz

Udruga Žmergo domaćin europskim volonterima

Nakon uspješno provedena dva projekta financirana iz EU programa Erasmus+, Udruga Žmergo nastavlja s međunarodnom suradnjom i organizacijom dolaska mladih iz Europe na volonterski angažman u Opatiji putem Europske volonterske službe (EVS).

Početkom veljače, u Opatiju su stigli mladi volonteri, Guna iz Latvije, Justyna iz Poljske i Xavier iz Španjolske, te će sljedećih 12 mjeseci sudjelovati u Žmergovim aktivnostima.

Europska volonterska služba, popularno nazvana EVS, dio je programa Erasmus+, a omogućuje mladima od 17-30 godina da volontiraju do godine dana u nekoj od europskih zemalja te time steknu neprocjenjivo životno i radno iskustvo.

Akreditacija Žmerga pri Agenciji za mobilnost i programe EU, omogućila je 2014. početak provedbe EVS programa. Projekt ”Europski prijatelji za zelene trendove” usredotočen je na teme vezane uz očuvanje i zaštitu okoliša te održivi razvoj. Projekt financira Europska komisija, kroz koji se osiguravaju sredstva za smještaj, hranu, prijevoz i provedbu aktivnosti, kao i ugodan boravak mladih volontera u Opatiji. Zanimljivo je da su Marta iz Poljske te Samuel iz Španjolske, koji su u Opatiju stigli u 2015., u njoj odlučili i ostati. EVS program i Žmergo, omogućili su im stvaranje iskustva te otvorili mnoga vrata. Marta iz Krakowa, od početka veljače zaposlena je u Žmergu na koordinaciji novih volontera, a Samuel, Španjolac zaljubljen u Hrvatsku, također planira ostati i skrasiti se u Opatiji.

Tijekom godine, volonteri će imati mogućnost doprinijeti očuvanju okoliša aktivnim sudjelovanjem u pripremi i provedbi različitih okolišnih kampanja, sudjelovanju u organizaciji javnih događaja, izradi promotivnih materijala, te brojnim drugim aktivnostima, kao i upoznati se s osnovama poslovanja Udruge.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...