Početna - IZDVOJENO - USKOK nije odgovorio na jedno ključno pitanje o uhođenju Petrova
Bozo_petrov_hrt
screenshot HRT

USKOK nije odgovorio na jedno ključno pitanje o uhođenju Petrova

Sigurnosni stručnjak Enimark Ponjević komentirao je za direktno.hr priopćenje USKOK-a o uhođenju Bože Petrova, na što je ranije ukazao glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja, a demantirao tehnički ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić.

USKOK je objavio sljedeće priopćenje:

“Tijekom izvida pribavljeni su podaci od nadležnih državnih tijela, između ostalih i od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija. Na temelju rezultata izvida utvrđeno je da prema Boži Petrovu nisu poduzimane radnje praćenja, nisu traženi izlisti i podaci o ostvarenom telekomunikacijskom prometu za njegov mobilni uređaj po bilo kojem osnovu, da prema istom nisu primjenjivane mjere tajnog nadzora telekomunikacijskih usluga i sadržaja komunikacija, te da nisu vršene analitičke obrade ostvarenog telekomunikacijskog prometa”.

Ponjević, čija je tvrtka General Security osiguravala Petrova u jeku najnapetije faze pregovora, ističe kako USKOK nije odgovorio na ključno pitanje.

”Je li dr. Petrov ili bilo tko iz Mosta bio predmet obrade uz pomoć analitičkog programa I2 koji koristi MUP? Molim da mi ne odgovarate da nije prisluškivan, praćen ili izlistavan jer to nije predmet mog upita. Također niti “analitička obrada ostvarenog telekomunikacijskog prometa”, na koju se referira USKOK, nije predmet upita”, rekao je Ponjević.

Ali, dodaje, prvi put se sada u službenim izjavama pojavljuje pojam analitičke obrade.

”Te analitičke obrade koje USKOK spominje se odnose na ostvareni telekomunikacijski promet. Ali mi nismo niti pitali jesu li radili analitičku obradu na ostvarenom telekomunikacijskom prometu. Mi smo pitali: jeste li radili analitičku obradu sustavom I2”, kaže Ponjević.

”Pitali smo MUP o sadržaju predstavke saborskom Odboru, je li netko iz MUP-a navodno koristio analitički softver I2 vršio analitičku obradu tako da ubaci broj telefona i komparirao njegovo ime i broj s podacima koji se godinama skupljaju u sustavu I2. A USKOK ne spominje tu obradu, nego obradu ostvarenog telekomunikacijskog prometa. Do danas nismo dobili odgovor od MUP-a. USKOK ili nije shvatio pitanje ili je, možemo reći, vršio uvid u navode koje je u svojoj izjavi sugerirao ministar Ostojić”, zaključuje Ponjević.

Izvor: direktno hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...