Početna - IZDVOJENO - Uskoro izmjene zakona o socijalnoj skrbi, HDZ: Izmjene koje smo predlagali napokon su se dogodile
zakon
web

Uskoro izmjene zakona o socijalnoj skrbi, HDZ: Izmjene koje smo predlagali napokon su se dogodile

Građanska inicijativa “Pomozimo djeci s invaliditetom” zatražila je u ponedjeljak da Ministarstvo socijalne politike i mladih ukine diskriminatorne odredbe u prijedlogu novog Zakona o socijalnoj skrbi i osigura dodatnu pomoć obiteljima osoba s najtežim oblicima invaliditeta.

Inicijativa u priopćenju podsjeća da je tijekom javne rasprave o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi predložila ukidanje diskriminatornih odredbi o imovinskom i dohodovnom cenzusu, koje u mnogim slučajevima dovode osobe s invaliditetom do ruba egzistencije, ali to nije prihvaćeno.

Pravo na osobnu invalidninu priznaje se osobi s teškim invaliditetom ili drugim teškim i trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba, te za lakše uključivanje u svakodnevni život zajednice. Stoga su odredbe o imovinskom ili dohodovnom cenzusu diskriminatorne prema osobama s invaliditetom, a njihove osobne invalidnine postaju socijalnom kategorijom, ističe Inicijativa.

Također zahtijevaju da se pri određivanju kriterija za subvenciju troškova električne energije posebna briga povede o obiteljima s djecom i osobama s najtežim invaliditetom, koje zbog zdravstvenog stanja moraju koristiti razne električne aparate za održavanje života, što njihovim obiteljima uzrokuje izuzetno velike troškove.

Članovi Inicijative smatraju da iznos od 200 kuna nije dovoljan za podmirenje tih troškova, pa traže da Ministarstvo socijalne politike i mladih uredbom odredi pokrivanje troškova struje u iznosu koji ti dodatni uređaji troše.

HDZ: Zakon se mogao donijeti i na redovitoj sjednici

Saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u ponedjeljak je većinom glasova (uz jedan suzdržan HDZ-ov) podržao izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima se, uz ostalo, za 11.090 radno nesposobnih samaca povećava naknada s 800 na 920 kuna, a za djecu samohranih roditelja s 320 na 440 kuna mjesečno, no iz redova oporbe zamjeraju jer se zakon donosi na izvanrednoj sjednici.

“Drago mi je da mjesec-dva prije izbora Vlada pokazuje socijalnu osjetljivost, samo mi nije jasno zašto se zbog toga morala sazivati izvanredna saborska sjednica, kad se moglo pričekati još pet dana i zakon donijeti na redovitoj sjednici”, pitao je Željko Reiner (HDZ). Smatra kako je dobro je što su se izmjene, od kojih je neke prije godinu dana predlagala i njegova stranka ali vladajući su ih odbili, ipak napokon dogodile.

“U obrazloženju zakona piše kako za njegovu provedbu nije potrebno osigurati nikakva dodatna sredstva što je nemoguće”, ustvrdio je Reiner.

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš uzvratila je kako će se zajamčene minimalne naknade isplaćivati iz sredstava koja su ušteđena informatizacijom sustava socijalne skrbi. Objasnila je kako su informatizacijom sustava socijalne skrbi detektirali osam tisuća predmeta u kojima je bilo pogrešaka i prevara, a obustavom tih isplata omogućava se povećanje naknada. Sporiš je napomenula i kako se zakonskim izmjenama uvodi posve nova naknada, ona energetska, kao zaštita ugroženom kupcu.

“Mjesečni iznos bit će 200 kuna i propisat će ga Vlada uredbom”, objasnila je dodavši kako će se ona odnositi na 125 tisuća građana, odnosno na 73 tisuće kućanstava.

Izmjenama se predlaže i ukidanje odredbe po kojoj radno sposobna osoba koja prima zajamčenu minimalnu naknadu to pravo gubi nakon dvije godine. To je, rekla je Sporiš, predloženo jer situacija na tržištu rada nije najpovoljnija.

Predsjednik Odbora Željko Jovanović (SDP) ustvrdio je kako Vlada i resorno ministarstvo i na takav način pokušavaju da društvo postane jednako za sve, a sredstva iz proračuna raspodijeliti na najpravedniji način.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...