Početna - IZDVOJENO - Uspjeh riječkih doktora: pacijentu ugrađena 3D uška
uska 3d
foto:radiorijeka

Uspjeh riječkih doktora: pacijentu ugrađena 3D uška

Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci ostvario je još jednu uspješnu suradnju s Klinikom za otorinolaringologiju KBC-a Rijeka. Riječ je o operaciji ugradnje 3D organa, tj. epiteze za dio ušne školjke, koji je pacijentu R.Š. ugrađen nakon zahvata odstranjivanja dijela uške zahvaćenog bazocelularnim karcinomom.

Pacijent R.Š. zaprimljen je na ORL KBC-a Rijeka zbog predviđene ekscizije karcinoma kože desne uške koja je obavljena pod lokalnom anestezijom. Budući da ranica nije zarastala dvije godine i da se postupno povećavala te zbog veličine i lokalizacije tumora, uška je parcijalno amputirana (sačuvani su samo lobulus i početni dio heliksa uške), čime je narušena estetika lica.

Riječ je o pacijentu starije životne dobi i odlučeno je da se obavi rekonstrukcija postavljanjem epiteze koja je izrađena s pomoću 3D print tehnologije. 3D organ, epitezu, modelirao je dr.sc. Sven Maričić sa suradnicima Sanjinom Fućkom, dipl.ing., i Dujom Kalajžićem. Izrađena je od biokompatibilnog silikona, a 3D organ isprintan je na opremi kupljenoj u sklopu sveučilišnog projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci koji su sufinancirali Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH. CT radiološku kontrolu vršio je prof. dr. Damir Miletić, suradnju na protokolu provela dr. Antonija Ružić Baršić, dok je epitezu obojao Marijan Požar.

Kad je riječ o operaciji rekonstrukcije koju je izvršio, dr. sc. Dubravko Manestar izjavio je da je po dijagnozi bazocelularnog karcinoma, karcinoma kože koji je obuhvatio veći dio desne uške, pacijentu tumorom zahvaćen dio amputiran pod lokalnom anestezijom. Nakon što je za otprilike mjesec dana rez zarastao, odlučili smo se za ovu operaciju koju sam izveo u timu s dr. Komljenovićem. Tom smo prilikom pod lokalnom anestezijom ugradili epitezu, točnije 3D organ koji je nadomjestio nedostajući dio desne uške. Uz prethodna precizna mjerenja, napravljen je kalup te isprintano više modela epiteze kako bismo odabrali onu koja je najsličnija postojećem dijelu uške. Kako bi se postigla što veća sličnost, epiteza ima boju u pravoj nijansi kože, ali su također izrađene četiri različite epiteze, svaka za jedno godišnje doba. Naime, poznato je da koža bojom reagira na svako godišnje doba, pa i temperaturu, pogotovo dio uške koji je dodatno prokrvljen, a u starijih pacijenata ima i znatne naznake kapilara. Nadograđeni dio uške fiksiran je ljepilom u gornjem i donjem dijelu, dok u sredini je ravan i slobodan za zvukovod. Ovakve operacije važne su u onkoloških pacijenata, pogotovo onih starije životne dobi, za koje nisu primjerene duge konstruktivne operacije pod anestezijom. Istovremeno predstavljaju estetski prihvatljivo rješenje, što je dodatno važno za socijalizaciju pacijenata.

Medicinski fakultet i KBC Rijeka i dalje planiraju surađivati na procesu stvaranja i ugradnje 3D organa, a u planu je i osnivanje Centra za biomodeliranje i inovacije u medicini u sklopu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...