Početna - IZDVOJENO - Uspješno pokrenut projekt “Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji”

Uspješno pokrenut projekt “Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji”

Općina Matulji uspješno je započela projekt pod nazivom „Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji“ za koji je osigurala iz Europskog socijalnog fonda bespovratna sredstva od 945.380,00 Kn u 100% iznosu. U organizaciji i provedbi navedenog projekta sudjeluju Općina Matulji kao nositelj projekta i Udruga umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji kao partner na projektu. Projektom se formirala mobilna terenska jedinica na području Općine Matulji za pružanje psihosocijalne i psihofizičke podrške osobama starijim od 65 godina, oboljelim ili u riziku od oboljenja od bolesti demencije s naglaskom na Alzheimerovu bolest kroz educiranje i bolju informiranost populacije s ciljem podizanja svijesti o simptomima, tijeku i liječenju bolesti te s ciljem njezinog ranog otkrivanja, informiranja o rizičnim čimbenicima koji pogoduju nastanku bolesti, ublažavanja simptoma i napretka bolesti te prevencije kao i pružanje psihosocijalne podrške obiteljima oboljelih osoba od demencije. Projektom će se organizirati i preventivne aktivnosti, poticati inkluzija dementnih osoba u lokalnu zajednicu te raditi na destigmatizaciji.

Obzirom da je projekt osmišljen kroz terenski rad, stručna osoba zaposlena na projektu – psiholog Maja Zubac posjećuje korisnike projekta ponajviše radi ograničenja koja bolest nameće s ciljem pružanja podrške. Korisnike će se nastojati aktivno uključiti u savladavanje postojeće situacije i njezino prihvaćanje te njih i njihove obitelji osnažiti kroz pružanje podrške, davanje resursa  i  alata za nošenje sa neizvjesnim, teškim i dugotrajnim izazovima koje demencija nameće kako bi se obitelj poticalo na aktivni angažman u zajednici uz stjecanje svojih prava te olakšao zahtjevan i dugotrajan proces napredovanja demencije. Uz navedeno cilj ovog projekta pružati podršku na terenu kako bi korisnici podrške uspješno zadržali svoj status bračnog partnera, prijatelja i radnika, obzirom da dosadašnji način života podređuju zahtjevima koje nameće briga o dementnim osobama.

Trenutno je projektom obuhvaćeno 8 korisnika, a očekuje se do kraja provedbe projekta koji završava u listopadu 2022.g. uključivanje još korisnika. Pozivamo zainteresirane obitelji koje imaju članove starije od 65 godina bez obzira na postojanje znakova ili dijagnoze demencije da se informiraju pri Općini Matulji ili Udruzi umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji o ovom obliku usluge i uključe u projekt „Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji“ obzirom na koristi koje mogu imati u radu sa stručnom osobom.

Također najavljujemo u toku rujna mjeseca 2021.g. stručno predavanje na temu demencije pa pozivamo sve zainteresirane da se jave u Općinu Matulji radi detaljnih informacija o javnom događaju.

U sklopu navedenog projekta uskoro započinju radionice stranog jezika i plesne radionice za osobe starije od 65 godina koje su također sufinancirane odobrenim sredstvima projekta s ciljem održavanje intelektualne aktivnosti što predstavlja bitan čimbenik u prevenciji demencije.

OSNOVNI PODACI O PROJEKTU:

Naziv projekta:  Mobilna terenska jedinica za starije osobe u Općini Matulji

                              UP.02.2.2.06.0183

Nositelj projekta: Općina Matulji

Partner na projektu: Udruga umirovljenika i starijih osoba Općine Matulji

Ukupna vrijednost projekta: 945.380,00 kn, a cijeli iznos se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Ključne aktivnosti projekta i očekivani rezultati:

  • Uspostava mobilne jedinice za psihosocijalnu i psihofizičku pomoć osobama starijim od 65 godina zapošljavanjem stručnjaka za rad s oboljelim od demencije
  • Nabava vozila za terenski rad mobilne jedinice
  • Uključeno 23 korisnika u novu socijalnu uslugu mobilne jedinice
  • Održavanje javnih događaja i stručnih skupova na temu demencije s ciljem edukacije i veće prepoznatljivosti ranih simptoma demencije u široj javnosti
  • Održavanje radionica učenja stranog jezika, plesa i informatike u cilju prevencije razvoja demencije, ali i sprječavanja socijalne isključenosti osoba starijih od 65 godina.
Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Održan odbojkaški turnir Ičići Masters 2022.

Na plaži u Ičićima od 5. do 7. kolovoza odigran je turnir Ičići Masters 2022 – Pojedinačno Prvenstvo Hrvatske u ...