Početna - IZDVOJENO - Ususret Novoj uz klape s Kvarnera danas okupljaju najljepše glasove našeg kraja
Ususret Novoj

Ususret Novoj uz klape s Kvarnera danas okupljaju najljepše glasove našeg kraja

Manifestacija ”Ususret Novoj uz klape s Kvarnera” u svojem trećem izdanju, održat će se u Kastvu, na Trgu Matka Laginje ispred Gradske lože,  18. prosinca 2016. s početkom u 11,30 sati.

Kako je klapska pjesma iznikla iz kamena, stara Gradska loža u Kastvu prigodna je pozadina za scenografiju susreta ovog autentičnog glazbenog izričaja u predbožićnom ozračju. Cilj ove manifestacije je potaknuti tradicionalno okupljanje klapa i zaljubljenika u klapsko pjevanje s kvarnerskog područja koji bi se svake godine u isto vrijeme sastajali i družili u blagdanskom duhu spajajući užitak i dobro raspoloženje.

Od davnina klapsko se pjevanje razvijalo kroz neformalna pjevačka druženja manjih skupina ljudi koje je, uz prijateljstvo i zajedničke interese, vezivala ljubav prema pjesmi i zajedničkom muziciranju.

Danas, klapska pjesma veoma je popularna, njene interpretacije obuhvaćaju širok tematski opus, širok vokalni opus – dakle klape obrađuju tradicijske, klasične i popularne pjesme i imaju zastupljenu publiku svih životnih dobi. Također, klapsko pjevanje je fenomen koji se proširio van lokalnih i regionalnih granica pa nije teritorijalno ograničen već se klapska pjesma uspješno i popularno integrirala u svim dijelovima Lijepe Naše.

Kako klapsko pjevanje ima visok potencijal i mogućnosti razvijanja na različitim lokacijama u različitim okolnostima ne napuštajući svoj osnovni baštinski kod, klapska priča na ovim područjima nastoji se razvijati u više smjerova, što je za opstanak tradicijske i folklorne pojave od velike važnosti, te se time otvara i prostor popularizacije klape i klapskog pjevanja kao turističkog proizvoda.

Na manifestaciji nastupaju:

muška klapa Kastav
ženska klapa Kastav
muška klapa Skalin (koji su i inicijatori manifestacije) (Matulji)
muška klapa Gradelini  (Rijeka)
ženska klapa Kamelija (Opatija)
muška klapa Nevera (Rijeka)
ženska klapa Rožice (Šapjane)
ženska klapa Volosko (Volosko)
ženska klapa Teha (Cres),
Žejanski Kntaduri 
(Žejane)
te gosti iz Pagamuška klapa Sol

 

Organizator manifestacije je Turistička zajednica grada Kastva, u suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Kastva te pod pokroviteljstvom Primorsko – goranske županije.

Susret klapa je revijalnog karaktera i ulaz je slobodan.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...