Početna - IZDVOJENO - Vela Gospa u Svetištu Majke Božje Trsatske
trsat
web

Vela Gospa u Svetištu Majke Božje Trsatske

Davne 1291. godine trsatski su drvosječe ugledali kućicu u šumi koje prije nije bilo. Po predaji, bila je to nazaretska kućica Blažene Djevice Marije, koju su, iz straha od turskog osvajača, anđeli prenijeli na Trsat gdje je stajala pune tri godine i sedam mjeseci.

Danas se na tom mjestu nalazi Gospino svetište poznato po hodočašćima brojnih vjernika, a posebno je dojmljiva središnja svetkovina Velike Gospe 15. kolovoza. Za blagdan uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo priprema se trodnevnica, a na samu svetkovinu Velike Gospe mise u 6, 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati te večernja misa u 18.30 sati koju će predvoditi riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Kroz kolovoz će se u svetištu Majke Božje Trsatske održavati i hodočašća svake subote, a posebno svečano bit će 30. kolovoza kada se slavi 300. obljetnica krunidbe slike Trsatske Gospe, uz svečanu misu koju će predvoditi kardinal i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić, riječki nadbiskup i metropolit mons. Ivan Devčić i ljubljanski nadbiskup mons. Stane Zore.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...