Početna - IZDVOJENO - Veljača u Art-kinu
web

Veljača u Art-kinu

Veljača u Art-kino donosi pobjednika Cannesa (Zimski san), pobjednika filmskog festivala u Veneciji (Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju), filmove normirane za nagradu Oscar (Ritam ludila, Timbuktu, Sol zemlje, Ekipa za 6) te diskusije nakon filmskih projekcija.

Karta do zvijezda prati obitelj Weiss, arhetipsku holivudsku dinastiju. Otac Stafford (John Cusack) osobni je guru i trener slavnih koji je bogatstvo stekao na svojim self help priručnicima, majka Christina (Olivia Williams) brine o karijeri njihova 13-godišnjeg sina Benjija (Evan Bird). Havana (Julianne Moore) Staffordova je klijentica – glumica koja sanja snimiti remake filma u kojem je glumila njezina majka još davnih 60-ih. Benjijeva sestra Agatha (Mia Wasikowska) vraća se iz sanatorija u Los Angeles te se sprijatelji s Jeromeom (Robert Pattinson) koji, naravno, želi postati glumac… Novi film Davida Cronenberga donosi putovanje u srce holivudske obitelji koje proganjaju vlastiti duhovi prošlosti i želja za slavom. Film je na repertoaru od 5. veljače, a nakon prvog prikazivanja održat će se filmska tribina Narcizam i kultura koju će voditi Dejan Durić i Saša Stanić.

Oscarovski favorit Ritam ludila J.K. Simmonsu donosi već preko 30 nagrada za ostvarenu najbolju sporednu ulogu. Simmons («Juno», TV serija «OZ») tumači ulogu nemilosrdnog jazz genija, profesora pri prestižnom njujorškom glazbenom konzervatoriju. Mladi bubnjar Andrew iznimno je ambiciozan te uspijeva ući u školski bend pod vodstvom profesora Fletchera. Ritam ludila, uz preko 50 nagrada, nominiran je i u 5 kategorija za ovogodišnjeg Oscara, među kojima je i nominacija za najbolji film, najboljeg sporednog glumca i najbolji scenarij. Film je na repertoaru od 2. veljače.

Prvi ovogodišnji ReeQueer MoMenti u srijedu, 4. veljače u 20 sati donose film Dereka Jarmana i Paula Humfressa koji su stvorili autentičan povijesno-religiozni, ali i ključni film gej kinematografije o rimskom vojniku iz četvrtog stoljeća, mučeniku Sv. Sebastianu. Film izuzetno balansira između svakodnevnog života običnih vojnika u udaljenoj pustinjskoj predstraži Rimskog carstva, snimanog u cinéma vérité stilu, i vizionarskog istraživanja čovjekova prkosna rasta u vjeri, čak i kad suptilno propituje narav tog iskustva.

Canneski pobjednik Zimski san donosi priču o Aydinu, sredovječnom bivšem glumcu, koji sa ženom Nihal vodi mali hotel u planinama Kapadokije. Njihov brak je pun nesuglasica, a dodatnu tenziju donosi i Aydinova nedavno razvedena sestra. S dolaskom zime i prvog snijega, hotel postaje sklonište od hladnoće, ali i kavez iz kojeg ne mogu pobjeći. Izvrsna fotografija, dramska napetost i najkraći dugi film – «Zimski san» na repertoaru je Art-kina od 11. veljače.

Uz pobjednika ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji («Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju»), Ciklus švedskog filma donosi tri izvanredna dokumentarna filma i četiri drame. The Pirate Bay: udaljeni od tipkovnice, prvi film ciklusa, dokumentarni je film o trojici osnivača TPB-a koji od hakera, Internet aktivista i ovisnika o kompjuterima postaju osnivačima web stranice namijenjene svima željnima razmjene podataka pa sve do pravno i kazneno gonjenih osoba od strane medijske industrije. Nakon filma, u atriju kina započet će tribina o važnosti filma, zajedničkom iskustvu gledanja i piratstvu. Ciklus švedskog filma traje od 12. do  18. veljače.

Nedaleko od legendama obavijenog grada Timbuktu, sada pod upravom vjerskih fundamentalista, Kidane živi miroljubivo sa svojom ženom Satimom, kćerkom Toyom i Issanom, njihovim 12-godišnjim pastirom. U gradu mještani pate, nemoćni su pred režimom terora koji su im nametnuli džihadisti: zabranjeni su glazba, smijeh, cigarete, čak i nogomet. Timbuktu, nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma, nagrađen je i s dvije nagrade filmskog festivala u Cannesu. Posljednja tribina u veljači donosi razgovor o fundamentalizmu. Film je na repertoaru od 19. veljače.

 

Dokumentarni film Sol zemlje Wima Wendersa i Juliana Ribeira Salgadavodi na intelektualno i emocionalno putovanje kroz fotografski projekt koji je svojevrsni hommage ljepoti zemlje. Posljednjih 40 godina, fotografSebastiao Salgado putovao je po kontinentima, stopama kojima se mijenjala povijest čovječanstva. Bio je svjedok velikih povijesnih događaja: internacionalnih konflikata, gladi i egzodusa, a upuštao se i u istraživanje netaknutih teritorija, grandioznih pejzaža te divlje flore i faune. «Sol zemlje» se prikazuje u Art-kinu od 20. veljače.

Diplomacija, povijesna drama s izvrsnom glumačkom postavom, pokušava pojasniti kako je Pariz spašen u jednoj noći. Neposredno pred zoru Dietrich von Choltitz, njemački vojni guverner Pariza, spreman je izvršiti naredbu Adolfa Hitlera o dizanju glavnog grada Francuske u zrak. Mostovi i spomenici uskoro će eksplodirati. Ipak, Pariz nije uništen. Iz kojih je razloga Dietrich von Choltitz odbio prenijeti Hitlerovo naređenje, usprkos bezgraničnoj odanosti Trećem Reichu? «Diplomacija» se može pogledati u Art-kinu od 21. veljače.

Radnja filma Ubijte glasnika odvija se 90-ih godina prošlog stoljeća kada je novinar Garry Webb (Jeremy Renner) otkrio upletenost CIA-e u preprodaji kokaina po getoima diljem SAD-a. Usprkos stalnim prijetnjama da prestane istraživati Webb, objavivši priču u knjizi «Tamni savez», morat će braniti svoj integritet, svoju obitelj i, prije svega, svoj život. «Ubijte glasnika» se može pogledati od 23. veljače.

Jutro u kinu, posljednjeg četvrtka u veljači, donosi francusku komediju Ta divna vjenčanja. Pratimo Marie i Claudea koji su stara škola – ugledna dobrostojeća obitelj s četiri prekrasne kćeri. Tri su se kćeri udale za muškarce koji nisu ‘po ukusu’ roditelja. Kad četvrta kćer najavi tradicionalno vjenčanje, roditelji napokon mogu odahnuti… Program Jutro u kinu, u četvrtak, 26. veljače u 10 sati, umirovljenicima donosi ulaznicu s popustom (10,00 kuna).

Zadnji dan veljače donosi animiranu obiteljsku avanturu sinkroniziranu na hrvatski jezik – Janko Strižić Film. Kada Janko Strižić odluči uzeti slobodan dan kako bi se malo odmorio, upast će u cijeli niz nevolja sa svojom družinom. Umjesto dana provedenog u ljenčarenju, Janko će sa svojim prijateljima morati pronaći put kući iz velikog grada u kojem su se našli strmoglavivši se slučajno s velikog brda. Prva cjelovečernja kino avantura popularnog crtanog junaka malih ekrana kojeg obožavaju i djevojčice i dječaci.

Veljača donosi i reprize dva izvanredna hrvatska dokumentarna filma koja su imala premijeru krajem siječnja u Art-kinu – Goli Tihe K. Gudac i Djeca tranzicije Matije Vukšića. Ekipa za 6 i Medvjedić Paddington moći će se pogledati u vikendom u 11 , odnosno 16 sati.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...