Početna - IZDVOJENO - Villa Münz se prodaje za 56 milijuna kuna, Ičići
munz
foto:opatija.net

Villa Münz se prodaje za 56 milijuna kuna, Ičići

Villa Münz prodaje se za 56 milijuna kuna ili 7,62 milijuna eura. Tolika je procijenjena tržišna vrijednost nekretnine u Ičićima koja je kulturno dobro, a o kojoj se u posljednje vrijeme intenzivno pisalo zbog lošeg stanja u kojem se nalazi.

 Naime, vila koja je građena u prvom desetljeću 20. stoljeća za bogatog austrijskog poduzetnika Jakoba Ludwiga Münza, graditelja električnih tramvajskih pruga u Opatiji i Puli, već nekoliko godina nalazi se u doslovce raspadnutom stanju – fasada je oronula, prozori su porazbijani, krov prokišnjava, okoliš je zarastao i zapušten.

Iz materijala za sljedeću Skupštinu Primorsko-goranske županije može se vidjeti kako je vlasnik secesijske vile osječko trgovačko društvo Sagitta d.o.o. u stečaju, pa se stoga stečajni upravitelj Županiji obratio u ime stečajnog dužnika iz Osijeka i ponudio ostvarenje prava na prvokup nekretnina temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, piše Novi list.

Navedenim zakonom vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro dužan je istodobno ponuditi ga RH, županiji i gradu odnosno općini na čijem se području nalazi kulturno dobro navodeći cijenu i druge uvjete prodaje.

PGŽ nema interes kupiti ovu nekretninu, a takav će se prijedlog župana naći pred Županijskom skupštinom 24. studenog.

 

Villa Münz je zgrada sa četiri etaže. Prostire se na imanju od oko 5.000 četvornih metara koje seže do obalnog puta i ACI Marine. Vila je dovršena 1911. godine. Nakon II. svjetskog rata vila je nacionalizirana, od 1952. godine je korištena kao odmaralište djeci iz Makedonije. Za vrijeme Domovinskog rata u vili su bili smješteni prognanici. Nakon toga vila više nije bila u funkciji.

Godine 1999. vilu je kupila Ljiljana Šegedin, odnosno njezin suprug John Hopper, od Grada Opatije na javnoj dražbi na kojoj je bila jedini ponuditelj i imala je namjeru pretvoriti je u elitni hotel. Vila je kasnije unesena u temeljni kapital društva Sagitta d.o.o. Građevinska dozvola za rekonstrukciju i prenamjenu nekretnine je ishođena 2002. godine.

Po istoj dozvoli je bila i započeta rekonstrukcija, ali nije dovršena. Republika Hrvatska je pokrenula spor protiv Grada Opatije i vlasnika, a nakon desetak godina riješen je u korist Grada i vlasnika. Naime, država je tražila poništenje kupoprodajnog ugovora između Grada i vlasnika tvrdeći kako je vila trebala pripasti državi. Vila u međuvremenu nije održavana. Stradala je u manjem požaru, a rezultat svega je danas potpuno oronulo stanje objekta koji predstavlja kulturno dobro.

Od početka stoljeća do 2012. godine vila je procijenjena tri puta, a raspon vrijednosti objekta sezao je od 3 do 14 milijuna eura. Vlasnica objekta čak je svojevremeno tvrdila da ima kupca koji će vilu kupiti za 11 milijuna eura međutim do kupoprodaje nije došlo već je vila iz godine u godinu sve više propadala. Hoće li nova cijena privući kupce tek treba vidjeti jer vili je nužna potpuna adaptacija i to prema uvjetima koje zadaju konzervatori što uvijek povlači znatno veća ulaganja od gradnje novog objekta.

O temi koja će se za nekoliko dana naći na sjednici Županijske skupštine, jučer smo pitali i nadležne u PGŽ-u, uz zamolbu da se navede uslijed čega ne postoji interes za kupovinom ičićanskog objekta.

– Temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, stečajni upravitelj Ivan Perković, dipl. oec., obratio se Primorsko – goranskoj županiji, u ime i za račun stečajnog dužnika Sagitta d.o.o. u stečaju iz Osijeka, ponudom za ostvarenje prava prvokupa nekretnine Vile Munz u Ičićima. Navedenim Zakonom određeno je da je vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro, dužan istodobno, ponuditi ga Republici Hrvatskoj, županiji i gradu odnosno općini na čijem se području nalazi kulturno dobro, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje.

Uvidom u ponudu stečajnog upravitelja utvrđeno je da je Rješenjem Trgovačkog suda u Osijeku broj: 14 St-674/16-22 od 10. lipnja 2016. određena prodaja nekretnina u stečajnom postupku u vlasništvu stečajnog dužnika Sagitta d.o.o. u stečaju. Među nekretninama koje se prodaju u stečajnom postupku, nalaze se i Vila Münz u Ičićima koja ima svojstvo kulturnog dobra.

Na ponuđenoj nekretnini upisano je, temeljem rješenja o osiguranju novčane tražbine Općinskog suda u Rijeci, poslovni broj OV-5547/15 od dana 5. srpnja 2016. godine, založno pravo u ukupnom iznosu od 650.000 kuna u korist Republike Hrvatske. Nekretnina je ponuđena po procijenjenoj tržišnoj vrijednost u iznosu od 56.940.000 kuna. Na osnovi prikupljene dokumentacije ocijenjeno je da navedena nekretnina nije potrebna za obavljanje djelokruga Županije, te da Proračunom za 2016. godinu nisu osigurana sredstva za kupnju nekretnina za potrebe Županije.

Imajući u vidu navedeno, Županijskoj skupštini Primorsko-goranske županije upućen je prijedlog da se ponuđeno pravo prvokupa ne prihvati – stoji u službenom odgovoru na novinarski upit koji smo jučer primili iz PGŽ-a.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Kastavski umirovljenici završili tečaj informatike

Dvadesetak članova Udruge umirovljenika i starijih osoba Kastav završilo je program informatičkog obrazovanja u organizaciji Zajednice tehničke kulture PGŽ-a. U ...