Početna - IZDVOJENO - Opatija: Vladimir Herljević Skulpture
Umjetnički paviljon Juraj Šporer

Opatija: Vladimir Herljević Skulpture

Vladimir Herljević svojim impresivnim kiparskim opusom čvrsto je utkan u tkivo hrvatske umjetnosti. Herljević je rođen 1930. godine u Varešu (Bosna i Hercegovina), 1951. godine upisuje se na zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti na kojoj diplomira 1956. godine u klasi Antuna Augustinčića, profesora u čijoj je Majstorskoj radionici proveo više od dva desetljeća. I danas stvara punim intenzitetom u blizini majstorovog atelijera na zagrebačkom Tuškancu.

Herljević je vrhunski restaurator. Obnovio je niz kapitalnih hrvatskih spomenika. Krajnjom osjetljivošću za povijesno, vještinom ruke preko replika vratio je arhitektonskim i kiparskim ansamblima njihove prvotne značajke. Spominjanje tek nekoliko radova dovoljno je da se vidi značenje njegovog angažmana. Kompozicija „Bogorodice s djetetom i anđelima“ na zagrebačkoj katedrali, zapadni portal crkve sv. Marka u Zagrebu, grobnica bana Jelačića u Zaprešiću.

Vladimir Hreljević skulpture

Herljević je kipar koji izrasta na formi likovne tradicije preobražavajući je u djela osobne stilistike. Njegov dominantni motiv ženski je akt ispunjen poetičnošću izraza. Interpretativnost forme je slobodnija tako da aktovi u uravnoteženju oblina dolaze i na prag apstraktnog.
Uz temu akta Herljević je autor niza portreta, motiva u kojem s razložnim detaljiziranjem povezuje fizičku i psihološku stranu portretiranog, te prizora složenijeg scenarija, s dijalogom figura, primjerice odnosa majke i djeteta. Sakralnost motivike kršćanske ikonografije važna je sastavnica Herljevićevog opusa, uprisutnjena i u slijedu postaja Križnog puta i u potresnosti teme Pieta.

Autor postava izložbe je Stanko Špoljarić.
Izložba je otvorena od 26. rujna do 23. Listopada
Art paviljon „Juraj Šporer“, Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...