Početna - AUTOMOTO - VW Golf proslavio 40-ti rođendan
golf
foto: web

VW Golf proslavio 40-ti rođendan

Volkswagen slavi 40. rođendan najuspješnijeg europskog automobila svih vremena. Do danas je prodano više od trideset milijuna primjeraka najprodavanijeg modela. Golf je oduvijek bio prava slika tehničkog napretka, nebitno ima li turbomotor, motor s direktnim ubrizgavanjem, električni ili plug-in hibridni pogon, City funkciju kočenja u nuždi, je li riječ o automatskom klima-uređaju Golf je uvijek bio onaj koji je svoje trendove našeg vremena učinio dostupnim svima.

Prvi serijski Golf izašao je 29. ožujka 1974. godine s montažnih traka u Wolfsburgu. Golf I je dizajnirao Giorgio Giugaro koji je obilježio dizajn marke Volkswagen. U kolovozu 1983. godine na tržištu se pojavio Golf II. Riječ je bila o Golfu u kojem su uspjeh postigli regulirani katalizator, antiblokadni sustav te servoupravljač u Golf klasi i koji je prvi puta imao pogon na sve kotače. S trećom generacijom Golfa Volkswagen je u kolovozu 1991. godine pokrenuo novu eru sigurnosti, s jedne strane je bio prvi tip serije modela koji je od 1992. godine imao prednje zračne jastuke. Napredak je bio i u području konstrukcije karoserije doveo do znatnog poboljšanja. Golf IV. proizveden je 1997. godine, bio je u standardnoj hatchback izvedbi dostupan i kao kabriolet i karavan, a 1998. godine u njega se počeo ugrađivati pogon na sva četiri kotača, a 2002. predstavljen je i benzinski motor FSI s direktnim ubrizgavanjem goriva. Golf IV. je ujedno i najprodavaniji model u povijesti marke Volkswagen. Volkswagenova V. generacija Golfa je bila generacija čija je udobnost, dinamika i kvaliteta 2003. godine ostavila iza sebe. Po želji se moglo isporučiti s bočnim zračnim jastucima u stražnjem dijelu vozila, u pogledu udobnosti i dinamike Golf V je 2006. godine postigao velik napredak zahvaljujući svojoj novoj stražnjoj osovini s četiri spone, 2007. godine pojavio se Golf Plus. Golf VI. je izašao 2008. godine, došle su promjene kod turbodizelskog motora – od tehnike ubrizgavanja pumpa brizgaljka na Common-Rail sustav za više dinamike s manjom potrošnjom te novi sustavi potpore (regulacija dugih svijetala i sustav pomoć pri parkiranju) učinili su Golf najnaprednijim modelom.

Golf je model marke Volkswagen s najviše proizvedenih primjeraka svih vremena. U ljeto 2013. sedma generacija je doživjela i 30-milijunti proizvedeni primjerak. Aktualna serija modela proizvodi se na lokacijama u gradovima Wolfsburg, Zwickau, Foshan (Kina) i Puebla (Meksiko).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...