Početna - IZDVOJENO - Za 3500 ribara dozvola za mali ribolov
web

Za 3500 ribara dozvola za mali ribolov

Pravilnik o malom obalnom ribolovu bit će donesen ovaj  tjedan, tako  će 3500 malih ribara moći prijeći u kategoriju malog obalnog ribolova, što znači da će i dalje moći obavljati ribolov, koji će biti gospodarska kategorija pa će moći i prodavati ulovljenu ribu, najavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura.

‘Potkraj 2014. sva odobrenja za mali ribolov prestala su vrijediti u skladu s Ugovorom o pristupanju Europskoj uniji te će 3500 malih ribara u Hrvatskoj moći prijeći u kategoriju malog obalnog ribolova. Moći će obavljati ribolov i dalje, samo što će to biti gospodarska kategorija, te će moći i prodavati ulovljenu ribu’, objasnio je Mišura.

Prema starom Zakonu, kriteriji za ispunjavanje Pravilnika o malom obalnom ribolovu bili su godine života i imovinski cenzus koji je bio nizak, pa nismo mogli ispuniti broj od 3500 ribara, dok će novim Pravilnikom svi ribari biti bodovani i najviše bodova dobit će stanovnici otoka prve i druge skupine, zatim oni koji imaju duže prebivalište na otoku, starije osobe, osobe slabijeg imovnog stanja te branitelji i invalidi Domovinskog rata, što će sve donijeti i dodatne bodove, kazao je novinarima pomoćnik ministra poljoprivrede.

Stoga je pozvao male ribare da, kada se  objavi Pravilnik, da svi predaju zahtjeve s potrebnom dokumentacijom koja će biti navedena u Pravilniku, a za što će imati 30 dana.

Nakon toga slijedi bodovanje te će se donijeti odluka o tih 3500 ribara i oni će moći s tom odlukom obavljati ribolov, najavljuje Mišura.

Do sada je mali ribolov bio za osobne potrebe i bila je zabranjena prodaja te ribe, a sada će oni koji obavljaju mali obalni ribolov, odnosno svi oni koji uđu u kategoriju 3500 malih ribara, imati iste uvjete kao i oni koji ih imaju u kategoriji gospodarskog ribolova.

Jedino će morati ispunjavati potrebnu dokumentaciju, ali će isto tako moći i taj ulov od pet kilograma dnevno prodavati na svom lokalnom tržištu, odnosno ondje gdje žive, jer svaki gospodarski ribolov ima i pravo prodaje ribe, objašnjava Mišura.

Dodaje i kako će ribari za ulazak u novu kategoriju trebati samo platiti taksu, odnosno upravnu pristojbu državi.

Ribari koji ne uđu u spomenutih 3500 dobit će besplatnu rekreacijsku dozvolu i dozvolu za parangal kojim će moći obavljati rekreacijski ribolov.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...