Početna - GOSPODARSTVO - Za akcije političara i birokrata najviše novaca troši se na Kvarneru
Novac kovanice

Za akcije političara i birokrata najviše novaca troši se na Kvarneru

Portal index.hr objavio je članak u kojemu se analizira odnos broja stanovnika s plaćama zaposlenika u pojedinoj jedinici. Na taj se način pokušalo vidjeti, neovisno na financijsku snagu ili slabost općine/grada, koliko pojedine jedinice uistinu troše svojeg novca za lokalne političare i lokalni birokratski aparat.

Kada je u pitanju novac građana koji odlazi u džep birokratskom aparatu i politici, izgleda da je Kvarner u samom vrhu rastrošnosti, dok je npr. Grad Zagreb nalazi na osmom mjestu, navodi Index.hr.

Aleksandar Hatzivelkos, predavač matematike na Veleučilištu Velika Gorica, naveo je nekoliko zanimljivih podataka koji se izravno tiču Kvarnera. Točnije, na vrhu top liste najrastrošnijih nalazi se Umag s trošenjem 2713 kuna građana po stanovniku za birokratski aparat, dok je odmah druga Opatija s 2150 kuna. Slijede Rovinj sa trošenjem 2113 kuna po stanovniku i zatim opet dva kvarnerska grada: Krk sa trošenjem 2086 kuna i Mali Lošinj s trošenjem 1995 kuna novca svakog građana za održavanje lokalnog birokratskog aparata.

Ova analiza pokazuje da su čak tri kvarnerska grada u vrhu rastrošnosti u cijeloj Hrvatskoj: Opatija, Krk i Mali Lošinj. Ova rastrošnost nema veze s bogatstvom jedinice lokalne samouprave.
Ova analiza ruši predrasudu (ili očekivanje) s kojim sam se susreo, govori Hatzivelkos, da su jedinice lokalne samouprave na sjeveru Jadrana racionalnije u potrošnji te da se kod njih shodno tome očekuje manja potrošnja za zaposlenike. Upravo suprotno, zaključuje Hatzivelkos za Index.hr i otkriva da na Kvarneru nalazimo velik broj općina i gradova koji troše natprosječno velike iznose za život lokalnog aparata.

U članku se još raspravlja o razlikama velikih gradova spram onih manjih, pa se tako vidi da veći gradovi poput Rijeke troše manje od 1500 kn po stanovniku. Također se navodi podatak da se oko 660 milijuna kuna godišnje izdvaja za županije i sve ovo vodi k zaključku da je broj općina i gradova u Hrvatskoj prevelik te bi ih trebalo smanjivati, kao i navodi da bi županije najbolje bilo ukinuti, jer predstavljaju suvišni i nepotreban birokratski aparat kojeg mi mogle zamijeniti veće regije.

I: index.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...