Početna - GOSPODARSTVO - Reagiranje Grada Opatije na članak o rastrošnosti objavljen na portalu index.hr
foto: web

Reagiranje Grada Opatije na članak o rastrošnosti objavljen na portalu index.hr

Reakciju Grada Opatije na članak koji je objavljen na portalu index.hr, a koji se veže na izdvajanja za plaće zaposenih u gradskoj upravi, donosimo u cijelosti:

“Portal Index.hr objavio je jučer, 2. siječnja 2014. u tekstu pod naslovom „Pogledajte koliko nam novaca uzimaju za financiranje lokalnih političara i njihovih uhljeba“ autora I.Ć. netočne podatke i zaključke, koji se odnose na izdvajanja za plaće djelatnika gradske uprave Grada Opatija.

Stoga vas ljubazno molim da u skladu sa Zakonom o medijima objavite ovaj ispravak.

U tekstu se navodi slijedeće: „Iznose koji se u jedinicama lokalne samouprave potroše na godišnjoj razini za plaće zaposlenika, podijelio je s brojem stanovnika. Time se dobio iznos koje se u pojedinim općinama i gradovima godišnje izdvaja za plaće zaposlenika po svakom stanovniku.

Na vrhu top liste najrastrošnijih gradova nalazi se Umag s potrošnjom 2713 kuna po stanovniku, druga je Opatija s 2150 kuna (…)“

Objavljeni podaci, što se tiče Grada Opatije, nisu cjeloviti pa pretpostavljamo da su autori onda zato i došli do netočnih zaključaka koji su objavljeni.

Točno je da su u ukupnim rashodima za plaće na godišnjoj razini, uz zaposlenike gradske uprave Opatije, uvršteni i rashodi za plaće i drugih proračunskih korisnika, a to su: djelatnici dječjeg vrtića, knjižnice, Javne vatrogasne postrojbe Opatija i Hrvatskog muzeja turizma. Financiranjem plaća ovih djelatnika osiguravaju se građanima potrebne usluge koje samo svjedoče o kvaliteti i standardu, a ne o rastrošnosti.

Podsjećamo da je zakonsko ograničenje visine sredstava za plaće jedinicima lokalne samouprave 20 posto u odnosu na ostvarene prihode u ranijoj godini. Ukupni postotak mase za plaće djelatnika opatijske gradske uprave u odnosu na prihode od poslovanja u ranijoj godini iznosi 13,4 posto za 2012. godinu, a 11,9 posto za 2013.

Valja još i podsjetiti čitatelje i autore teksta da su svi podaci koji se tiču proračuna grada, pa tako i izdvajanja za plaće, dostupni preko portala Grada Opatije na www.opatija.hr, kao i preko weba Ministarstva financija, gdje se na pojedinim proračunskim stavkama jasno može iščitati koliko rashodi za plaće otpadaju na plaće djelatnika gradske uprave, a koliki na plaće drugih proračunskih korisnika.

Još jedna bitna napomena: Grad Opatija dobio je bezuvjetno mišljenje u nalazu Državne revizije o izvršenju Proračuna 2012., što odgovara najvišoj prolaznoj ocjeni, te se već niz godina, prema istraživanjima Lotusa nalazi u samom vrhu ljestvice lokalnih samouprava, kada je u pitanju transparentnost i zakonitost rada” stoji na kraju reakcije Grada Opatije.

izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Na Crekvini se danas sade mlada stabla kestena

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac podijelio je vijest na svojoj službenoj Facebook stranici kako se danas sade mlada stabla kestena na ...