Početna - GOSPODARSTVO - Reagiranje Grada Opatije na članak o rastrošnosti objavljen na portalu index.hr
foto: web

Reagiranje Grada Opatije na članak o rastrošnosti objavljen na portalu index.hr

Reakciju Grada Opatije na članak koji je objavljen na portalu index.hr, a koji se veže na izdvajanja za plaće zaposenih u gradskoj upravi, donosimo u cijelosti:

“Portal Index.hr objavio je jučer, 2. siječnja 2014. u tekstu pod naslovom „Pogledajte koliko nam novaca uzimaju za financiranje lokalnih političara i njihovih uhljeba“ autora I.Ć. netočne podatke i zaključke, koji se odnose na izdvajanja za plaće djelatnika gradske uprave Grada Opatija.

Stoga vas ljubazno molim da u skladu sa Zakonom o medijima objavite ovaj ispravak.

U tekstu se navodi slijedeće: „Iznose koji se u jedinicama lokalne samouprave potroše na godišnjoj razini za plaće zaposlenika, podijelio je s brojem stanovnika. Time se dobio iznos koje se u pojedinim općinama i gradovima godišnje izdvaja za plaće zaposlenika po svakom stanovniku.

Na vrhu top liste najrastrošnijih gradova nalazi se Umag s potrošnjom 2713 kuna po stanovniku, druga je Opatija s 2150 kuna (…)“

Objavljeni podaci, što se tiče Grada Opatije, nisu cjeloviti pa pretpostavljamo da su autori onda zato i došli do netočnih zaključaka koji su objavljeni.

Točno je da su u ukupnim rashodima za plaće na godišnjoj razini, uz zaposlenike gradske uprave Opatije, uvršteni i rashodi za plaće i drugih proračunskih korisnika, a to su: djelatnici dječjeg vrtića, knjižnice, Javne vatrogasne postrojbe Opatija i Hrvatskog muzeja turizma. Financiranjem plaća ovih djelatnika osiguravaju se građanima potrebne usluge koje samo svjedoče o kvaliteti i standardu, a ne o rastrošnosti.

Podsjećamo da je zakonsko ograničenje visine sredstava za plaće jedinicima lokalne samouprave 20 posto u odnosu na ostvarene prihode u ranijoj godini. Ukupni postotak mase za plaće djelatnika opatijske gradske uprave u odnosu na prihode od poslovanja u ranijoj godini iznosi 13,4 posto za 2012. godinu, a 11,9 posto za 2013.

Valja još i podsjetiti čitatelje i autore teksta da su svi podaci koji se tiču proračuna grada, pa tako i izdvajanja za plaće, dostupni preko portala Grada Opatije na www.opatija.hr, kao i preko weba Ministarstva financija, gdje se na pojedinim proračunskim stavkama jasno može iščitati koliko rashodi za plaće otpadaju na plaće djelatnika gradske uprave, a koliki na plaće drugih proračunskih korisnika.

Još jedna bitna napomena: Grad Opatija dobio je bezuvjetno mišljenje u nalazu Državne revizije o izvršenju Proračuna 2012., što odgovara najvišoj prolaznoj ocjeni, te se već niz godina, prema istraživanjima Lotusa nalazi u samom vrhu ljestvice lokalnih samouprava, kada je u pitanju transparentnost i zakonitost rada” stoji na kraju reakcije Grada Opatije.

izvor: Grad Opatija

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...