Početna - IZDVOJENO - Zaigrajte igru Proračun (ajme)!
web

Zaigrajte igru Proračun (ajme)!

Edukativna proračunska igra Proračun(Ajme), objavljena na adresi http://www.vojko-obersnel.com/hr/proracunajme i ove godine donosi pojednostavljeni prikaz riječkog gradskog proračuna i omogućava građanima da se na jednostavan    način upoznaju s gradskim proračunom za 2015, da doznaju kako se proračun uopće donosi i što obuhvaća.

 Kroz segment igranja proračunske igre ostvaruje se komunikacija s upravom i već sada otvara sudjelovanje građana u donošenju proračuna za 2016. jer igrači (građani) biraju projekte koje bi rado realizirali i pokušavaju unutar postojećeg proračuna uštedjeti sredstva za njihovu realizaciju. Jednako tako, građani mogu slanjem poruke na kraju igranja i sami predložiti projekt koji bi realizirali ili uvrstili na popis projekata u idućoj godini. Statistika igranja, odnosno najčešće birani ili predloženi projekti uzimaju se u obzir prilikom planiranja proračuna za iduću godinu.

U tom smislu, novost u ovogodišnjoj igri je da su neki veći projekti poput izgradnje Knjižnice i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti ili izgradnje sportskog kampa na Rujevici, uklonjeni s liste želja jer je njihova realizacija praktički započela, odnosno sredstva za njihovu realizaciju nalaze se već u proračunu ili su pak utvrđeni modeli izvanproračunskog financiranja za njih (primjerice EU fondovi, sufinanciranje od strane državnog proračuna i sl.). Uklonjeni su i oni projekti koji su u međuvremenu već realizirani poput izgradnje vrtića na Pehlinu i sl. A u popis projekata dodani  su neki koje su u ranijim igranjima ili dopisima građani sugerirali poput izgradnje novog vrtića na Krnjevu, izgradnje gimnastičke dvorane, kupovine Teatra Fenice za potrebe riječke kulture, uređenja nogometnog igrališta u dolcu na Trsatu i sl.

U uvodniku ovogodišnje proračunske igre pojašnjen je okvir donošenja ovogodišnjeg proračuna, a linkovima su povezani dokumenti važni za razumijevanje samog načina donošenja proračuna.  Jednako tako putem proračunske igre može se doći i do cjelovitog prikaza riječkog proračuna objavljenog na gradskom portalu.

Ova edukativna igra model je kojim se Riječani još od 2011. upoznaju s pojednostavljenom verzijom godišnjeg proračuna, pri čemu im je dakako osiguran i pristup detaljnom prikazu proračuna. No ovaj model povrh svega predstavlja važan segment sudjelovanja građana u donošenju proračuna. Riječki su primjer kroz proteklo vrijeme kao kvalitetan način rada u smislu uključivanja građana u donošenje proračuna prepoznali i drugi gradovi pa su za svaku pohvalu inicijative poput “Pazi(n), proračun!” koje uključuju i javne rasprave o proračunu ili pak jednostavnija anketiranja građana pred donošenje proračuna poput anketa u Koprivnici ili Labinu. Pritom je uloga GONG-a u savjetovanju lokalnih samouprava i u inzistiranju na daljnjem otvaranju lokalnih proračuna prema građanima te na sudjelovanju građana u kreiranju proračuna,  izuzetno je vrijedna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa”

Vrijedni učenici Ugostiteljske škole Opatija priključili su se projektu volonterskog maratona mladih “72 sata bez kompromisa” u Rijeci. Učenici slastičari ...