Početna - IZDVOJENO - Zaigrajte igru Proračun (ajme)!
web

Zaigrajte igru Proračun (ajme)!

Edukativna proračunska igra Proračun(Ajme), objavljena na adresi http://www.vojko-obersnel.com/hr/proracunajme i ove godine donosi pojednostavljeni prikaz riječkog gradskog proračuna i omogućava građanima da se na jednostavan    način upoznaju s gradskim proračunom za 2015, da doznaju kako se proračun uopće donosi i što obuhvaća.

 Kroz segment igranja proračunske igre ostvaruje se komunikacija s upravom i već sada otvara sudjelovanje građana u donošenju proračuna za 2016. jer igrači (građani) biraju projekte koje bi rado realizirali i pokušavaju unutar postojećeg proračuna uštedjeti sredstva za njihovu realizaciju. Jednako tako, građani mogu slanjem poruke na kraju igranja i sami predložiti projekt koji bi realizirali ili uvrstili na popis projekata u idućoj godini. Statistika igranja, odnosno najčešće birani ili predloženi projekti uzimaju se u obzir prilikom planiranja proračuna za iduću godinu.

U tom smislu, novost u ovogodišnjoj igri je da su neki veći projekti poput izgradnje Knjižnice i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti ili izgradnje sportskog kampa na Rujevici, uklonjeni s liste želja jer je njihova realizacija praktički započela, odnosno sredstva za njihovu realizaciju nalaze se već u proračunu ili su pak utvrđeni modeli izvanproračunskog financiranja za njih (primjerice EU fondovi, sufinanciranje od strane državnog proračuna i sl.). Uklonjeni su i oni projekti koji su u međuvremenu već realizirani poput izgradnje vrtića na Pehlinu i sl. A u popis projekata dodani  su neki koje su u ranijim igranjima ili dopisima građani sugerirali poput izgradnje novog vrtića na Krnjevu, izgradnje gimnastičke dvorane, kupovine Teatra Fenice za potrebe riječke kulture, uređenja nogometnog igrališta u dolcu na Trsatu i sl.

U uvodniku ovogodišnje proračunske igre pojašnjen je okvir donošenja ovogodišnjeg proračuna, a linkovima su povezani dokumenti važni za razumijevanje samog načina donošenja proračuna.  Jednako tako putem proračunske igre može se doći i do cjelovitog prikaza riječkog proračuna objavljenog na gradskom portalu.

Ova edukativna igra model je kojim se Riječani još od 2011. upoznaju s pojednostavljenom verzijom godišnjeg proračuna, pri čemu im je dakako osiguran i pristup detaljnom prikazu proračuna. No ovaj model povrh svega predstavlja važan segment sudjelovanja građana u donošenju proračuna. Riječki su primjer kroz proteklo vrijeme kao kvalitetan način rada u smislu uključivanja građana u donošenje proračuna prepoznali i drugi gradovi pa su za svaku pohvalu inicijative poput “Pazi(n), proračun!” koje uključuju i javne rasprave o proračunu ili pak jednostavnija anketiranja građana pred donošenje proračuna poput anketa u Koprivnici ili Labinu. Pritom je uloga GONG-a u savjetovanju lokalnih samouprava i u inzistiranju na daljnjem otvaranju lokalnih proračuna prema građanima te na sudjelovanju građana u kreiranju proračuna,  izuzetno je vrijedna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...