Početna - IZDVOJENO - Zanima vas kako zvuči podmorje riječke luke? Poslušajte ga
luka zvuk

Zanima vas kako zvuči podmorje riječke luke? Poslušajte ga

Nakon što je početkom prošle godine izložio zvučnu instalaciju Trag u vremenu koja je tematizirala zvukove riječke industrijske baštine, Ivo Vičić se vraća u galeriju Filodrammatica gdje će predstaviti novu audio kompoziciju: Riječka luka – zvučna slika podmorja. Otvorenje ove izložbe u organizaciji udruge Drugo more zakazano je za četvrtak, 17. ožujka u 19 sati, a moguće ju je posjetiti do 2. travnja.

Osnovno načelo umjetničkog rada Ive Vičića može se pronaći u fonografskom bilježenju različitih zvukova iz bliže ili dalje mu okoline – poput žuborenja Rječine duž cijelog njenog toka ili buke strojeva (posljednjih godina osjetno utihnulih) riječkih tvorničkih postrojenja – te njihovom komponiranju u tzv. soundscapes (zvučne slike) u kojima mjesta koja je posjetio dobivaju priliku sama “ispričati” svoju priču. Zvuk kao vlastiti materijal izražavanja Vičić je prigrlio još ranih devedesetih kada je kao DJ Arexx zakoračio u domenu glazbene produkcije, multimedije i zvučnog eksperimentiranja, pronašavši uskoro svoje mjesto i u svijetu radijskog emitiranja.

Sa snimanjem zvukova prirode i ambijenata započeo je 2002. godine, koristeći zabilježene zvukove u produkciji vlastite glazbe, ali i radi stvaranja zvučne arhive. Tijekom godina je usavršio tehniku snimanja u vrlo zahtjevnim prilikama, snimajući životinje, udaljene lokalitete i vremenske nepogode.

U najnovijoj audio instalaciji, Vičić je svoje mikrofone odlučio zaroniti ispod morske površine i provjeriti kako zvuči akvatorij riječke luke. Uz sveprisutni zvuk morskog gibanja i živih organizama, poput morskih račića i kozica koji pucketanjem svojih kliješta omamljuju plijen, ostali zvukovi koji se nižu u Vičićevoj kompoziciji su zvukovi ljudske aktivnosti – zvukovi brodova, brodskih agregata, propelera, lučkih dizalica koje udaraju u štivu dok iskrcavaju rasuti teret. S obzirom na to da voda prenosi zvuk čak četiri puta brže od zraka, buka se u moru može čuti iz velike daljine. Prilikom podvodnog snimanja zvuka koriste se hidrofoni, posebni mikrofoni koji su jako osjetljivi na vibracije i poprilično zahtjevni za upotrebu.

Osim snimljenog materijala uklopljenog u zvučnu instalaciju, posjetitelji izložbe će imati priliku u stvarnome vremenu poslušati riječko lučko podmorje: na riječkom će lukobranu biti postavljeni hidrofoni koji će se zvuk putem internetske veze prenositi u galerijski prostor Filodrammatice.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...