Početna - GOSPODARSTVO - Zapuštena zgrada na prelučkom zavoju postaje vrhunski aparthotel

Zapuštena zgrada na prelučkom zavoju postaje vrhunski aparthotel

Prema nekim izvorima, zgrada budućeg apartmanskog hotela na Preluku nekad je bila samostan riječkih augustinaca, a nakon toga i zgrada talijanske finance.
Nakon Drugog svjetskog rata, odnosno u vrijeme kada se izgradnja Rijeke opskrbljivala iz kamenoloma Kantrida i Preluk, u toj su kući boravili šefovi prelučkog kamenoloma. No, dugo godina ovo je jednostavno bila tek ruševna, zapuštena, stara zgrada koje se mnogi sa simpatijama sjećaju stoga što su mnoge mladenačke dane proveli na tamošnjem zidu prateći auto-moto utrke koje su proslavile prelučko područje. No, ta “kuća na zavoju” Liburnijske ulice, konačno je dočekala da doista zablista.
Naime, nakon što je ulaganje bivšeg talijanskog vlasnika neslavno propalo, na elektroničkoj javnoj dražbi napokon ju je u prosincu 2018. kupila tvrtka Mare Sano Immobilien d.o.o., odnosno njen vlasnik, Riječanin Davor Bobinac u partnerstvu s Reneom Kochom, vlasnikom švicarske hotelske kuće te tvrtke za promet nekretninama čiji počeci sežu u daleku 1834. godinu. Davor Bobinac trideset godina živi i radi u Švicarskoj, kako kaže, na relaciji između Luzerna i Züricha.
“Takozvani i dobro znani “klik” već se na samom početku projekta desio. To se proželo i do samih nadzornih inženjera i izvođača. Iz tog razloga ovdje nije bilo kompromisnih rješenja. Kod ovakvih projekata iznimno je bitan timski rad i ta sinergija svih struka. Investitori su u ovom slučaju i sami po struci hotelijeri koji imaju svoje viđenje cijelog poslovnog koncepta, a onda je tu naša arhitektonska i građevinska struka koja sa svojim iskustvom i rješenjima treba traženi koncept oblikovati i materijalizirati…
Tako da smo ustvari sve važne odluke donosili, rekao bih, konsenzusom, kako bi rješenja bila operativno i oblikovno najbolja. Inače, cilj ovog poslovnog projekta je pretvoriti građevinu u apartmanski hotel vrhunske kvalitete i inovativnog sadržaja, dakle, jedan turistički proizvod koji će se na neki način nadovezati na naše susjede. Naime, s jedne strane je tu Design hotel Navis, a druge Hilton Costabella, a u susjedstvu nam je i Prelook – apartmani i sobe, tako da možemo reći da svaki od tih objekata ima neku svoju specifičnost, nismo si konkurencija, ali se tako stvara jedna zaokružena turistička ponuda prelučkog područja”, rekao je Resan.
I doista je ovo područje na granici gradova Rijeke i Opatije u kratko vrijeme prošlo pravu malu preobrazbu gradnjom i rekonstrukcijom ovih visokokategoriziranih objekata, a konačno je očišćen i prostor nekadašnjeg kampa Preluk. Tako da je ovo područje, koje je nekad bilo tek prolazna stanica između Rijeke i Opatije, a u stvari vrlo vrijedan i atraktivan prostor, u pravom smislu riječi prodisalo. Sam objekt Mare Sano trebao bi biti stavljen u funkciju iduće godine, a u njega je uloženo oko 30 milijuna kuna. Objekt je poprimio svoje završne konture, a jedan od njegovih prepoznatljivih detalja je sigurno i posebno osmišljena i prepoznatljiva žbukana fasada koja daje efekt tradicionalne žbuke koja se izrađivala od morskog pijeska i u kojoj su se nalazili ostaci školjki i kamenčića.
pravi skiveni biser ovog aparthotela svakako su njegovi vrtovi koji imaju pogled na Preluk, Volosko i Opatiju kao na dlanu. Naime, iako se s morske strane stvara dojam kako je iza objekta samo šuma, upravo tu, skriven od pogleda s prometnice, nalazi se pravi park. Odnosno, terase nekadašnjih vrtova koji su s godinama bili zarasli, a kameni zidovi su se počeli urušavati.
Cjelokupan prostor iza hotela premrežen je visokim masivnim kamenim zidovima i terasama koji su kroz projekt revitalizirani te će u konačnici postati individualni uređeni vrtovi s bazenom i sunčalištima.
Budući visokokategorizirani aparthotel Mare Sano koncipiran je na način da su u prizemlju i na prvom katu projektirani jednosobni apartmani površine od 60 do 80 četvornih metara. S time da vrtni apartmani u prizemlju imaju individualni ulaz iz vlastitog vrta s ljetnom terasom, a oni na katu imaju pristup dizalom ili stepenicama preko vanjske atrijske galerije.
Treći i četvrti kat, pak, su rezervirani za četiri dvoetažna i vrlo luksuzna galerijska dvosobna i trosobna apartmana površine od 110 do 150 metara kvadratnih koji svaki svojim internim stepeništem unutar visokog zračnog prostora povezuje dnevne i noćne prostore s galerijskim prostorom. S time da će, uz ostalo, svi apartmani biti opremljeni senzorima i modernom automatizacijom kojim je moguće upravljati aplikacijama i mobilnim uređajima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...