Početna - IZDVOJENO - Zašto baš Rijeka prijestolnica europske kulture?
rijeka

Zašto baš Rijeka prijestolnica europske kulture?

Grad Rijeka zaslužuje da bude prijestolnica europske kulture. Povijesni i recentni razlozi idu u prilog da „grad koji teče” bude domaćinom europskim kulturnjacima. Grad Rijeka je još na prijelazu prošlih stoljeća bio emporij Europe.

Ima jednu od najstarijih željeznica u ovom dijelu kontinenta koju su sagradili Mađari 1872. godine, luku koja je bila i još uvijek jest ulaz u Europu, imala je smo jednu od najstarijih i najboljih rafinerija nafte, šećeranu, u gradu je konstruiran prvi torpedo na svijetu, riječka je Hartera proizvodila najfiniji cigaret papir, Rijeka je grad bogate industrijske tradicije, koji se uspio transformirati u postindustrijski grad.

Povijesno, Rijeka je bila i Slobodna Država, koju je priznala i tadašnja Amerika, u Rijeci se prvi put pojavio fašizam na svjetskoj sceni (Gabrielle D’ Annunzio), Rijeka je dala i prvu žrtvu fašizma Riccarda Zanellu. Rijeka je u 20.stoljeću nadživjela dva totalitarizma: fašizam i komunizam. Danas, u neovisnoj Hrvatskoj, članici Europske Unije, u Rijeci uz Hrvate žive i 22 nacionalne manjine. Živi se ne suživot, već život.

Rijeka se s pravom diči da je Zdravi grad. U svakom pogledu. Političkom, međunacionalnom, socijalnom, po brizi i za najmlađe i za najstarije. Rijeka danas ima jedan od najboljih kliničkih bolničkih centara u Hrvatskoj, razvijeno Sveučilište koje ne „proizvodi” kadrove za burzu rada, brodogradilište 3. maj, farmaceutsku industriju (Jadran galenski laboratorij), svoje pomorce koji plove morima diljem svijeta, Luku kojoj raste promet. Turista ima sve više i više. Sve su to razlozi, a navedeni su samo nekei zbog kojih Rijeka zaslužuje da bude prijestolnica europske kulture.

Izvor: Rijeka danas

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...