Početna - IZDVOJENO - Zašto je važno izaći na izbore i dati svoj glas?
glas

Zašto je važno izaći na izbore i dati svoj glas?

Više od 2.000 osoba želi zastupnički mandat u Hrvatskom saboru na sljedeće četiri godine. Tek poneki od njih ući će u parlament.

Mnogi od vas već su upoznati s izbornim procesima, a mnogi će na izbore po prvi put. Stoga nije naodmet ponoviti zašto je važno izaći na izbore, piše dnevnik hr.

‘Na birališta treba doći zbog sebe, zbog svog stava i mišljenja u prvom redu, a tek potom zbog mogućnosti da sudjelujem u demokratskom procesu, koji je zbog deficita spoznaje o demokraciji, još uvijek daleko od onog poželjnog. Na listiću ću ili zaokružiti nešto, ili ću listić ako mislim da nitko ne zaslužuje moj glas, učiniti nevažećim. U svakom slučaju, izlazak je prije svega stav samopoštovanja, a tek potom nekakva demokratska procedura ili obveza’, rekao je za Dnevnik.hr profesor Renato Matić.

Izlazak na izbore je mogućnost građana da svojim glasom pridonesu boljem društvu. Zaokruživanjem liste ili osobe na listi biramo zastupnike u parlament i na taj smo način aktivni građani koji sudjeluju u demokratskim procesima.

Davanjem glasa sudjelujemo u biranju smjera u kojem će se sljedeće četiri godine razvijati društvo u kojem živimo. Što veći broj glasača izađe na izbore vlast ima veći legitimitet, čvršća je i za svoje odluke ima podršku većeg broja ljudi.

‘U nekim zemljama zapadne Europe u koje se volimo ugledati, izlazak na izbore odnosno glasovanje je obvezatno, što više čak je zapriječena i novčana kazna za neopravdani neizlazak. Riječ je o Belgiji, razlog je vrlo jednostavan, obvezatnost izlaska na izbore pokazuje izvršavanje naše građanske obveze. Kao građanin nisam samo netko tko ima prava već moram preuzeti o obvezu, a to znači da moram sudjelovati u životu svoje zemlje. Ta potreba znači da moram i demonstrirati svoj politički stav i to između ostaloga i zato što se može dogoditi da manjina glasača i datom trenutku izglasa vlast koja će biti nametnuta većini koja je nije izabrala. Tada se to može nazvati i diktaturom. U svakom slučaju slab odaziv na glasovanje nije festival demokracije nego pobjeda glasne manjine nad počesto šutljivom većinom’, objašnjava profesor Ivan Tanta.

Demokratski izbori običnim ljudima omogućava da zemlju učine pravednijom i boljom! Budi aktivan građanin koji sudjeluje u odlučivanju!

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...