Početna - AUTOMOTO - Zašto rabljena vozila u Hrvatskoj još uvijek nisu pojeftinila?
rabljena vozila

Zašto rabljena vozila u Hrvatskoj još uvijek nisu pojeftinila?

Zašto rabljena vozila u Hrvatskoj još uvijek nisu pojeftinila?

Cijene zasad miruju iako su mnogi očekivali da će s ulaskom u Europsku uniju doći do promjena na tržištu rabljenih automobila. Trgovci tvrde – tržištu treba vremena za prilagodbu, no poručuju, cijene bi bile još manje da se osnovice obračunavaju na vrijednost u inozemstvu, umjesto na onu procjenjenu u Hrvatskoj.

Cijene rabljenih automobila nisu ništa manje od onih prije ulaska u EU, iako su mnogi očekivali da će se ovog ljeta istopiti. Vlasnik salona rabljenih automobila kaže da bi se razlika trebala osjetiti i to vrlo brzo.

Glavni razlog zašto još vozila na našem tržištu nisu pojeftinila je zato što je tržište dosta zakrčeno, treba proći par mjeseci da se isprazne pojedini saloni”, kaže za RTL Darko Princip.

No, ni tada neće pojeftiniti svi rabljeni automobili. Jer iako više nema dvostrukih trošarina ni PDV-a za kupnju od privatnih osoba, koliko ćete davanja platiti, osim o vrijednosti – ovisi i o emisiji ugljičnog dioksida, pa će bolje proći kupci, za okoliš, prihvatljivijih modela. No, problem je, tvrde trgovci, što se postoci ne obračunavaju na vrijednost automobila na inozemnom tržištu, već prema procjenama iz hrvatskog kataloga.

“Po mojoj procjeni 20 posto veća je ta njihova osnovica, nego što je tržišna cijena vozila”, kaže Princip. Zašto je to tako, objasnili su nam u carini.

“Pa upravo zato što poštujemo stečevinu EU koja je rekla da je irelevantno koliko je vozilo plaćeno u zemlji iz koje se unosi, nego je bitno kolika je cijena u Republici Hrvatskoj”, objašnjava, pak, voditelj Službe za posebne poreze Carinske uprave Zvonimir Marinović.

Cilj je postizanje ravnoteže s cijenama istih automobila koji se već nalaze na domaćem tržištu. U Carini tvrde da se plaća manje nego prije, ali savjetuju prije odluke o kupnji automobila u inozemstvu – provjerite cijene na domaćem tržištu kako bi izračunali kolika su vam davanja, prenosi Netmobil.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...